Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Nieuwe vaststellingsovereenkomst project Abshoven

Sittard-Geleen, vrijdag 23 december 2011- Donderdag 22 december hebben wethouder Peter Geenen en directeur Cor Meulen van Meulen projectontwikkeling een nieuwe vaststellingsovereenkomst ondertekend voor het project Abshoven in Munstergeleen. Met de ondertekening is een cascorestauratie van het klooster en kapel, een conserverende restauratie van de middeleeuwse kelder van het voormalige abtshuis en de herinrichting van de Engelse tuin zeker gesteld. In ruil daarvoor zal de gemeente meer woningbouw toestaan dan oorspronkelijk was gepland.

De cascorestauratie van klooster en kapel en de conserverende restauratie van de middeleeuwse kelder zullen uiterlijk in februari 2013 zijn afgerond. De herinrichting van de Engelse tuin moet uiterlijk twee jaar nadat een aangepast bestemmingsplan voor Abshoven is vastgesteld gereed zijn.

De gemeente moet het bestemmingsplan Abshoven aanpassen om meer woningbouw toe te kunnen staan dan oorspronkelijk was gepland. Zo zullen in het bosgebied achter de Engelse tuin niet de geplande zes, maar veertien vrije sector bouwkavels worden uitgegeven. Ook vervalt de herbouw van de hoeve en het abtshuis en daarmee de oorspronkelijk bedachte elf hoevewoningen. In plaats daarvan zal de gemeente planologische aanpassingen doen om de realisatie van 18 appartementen mogelijk te maken.

Er worden in totaal 15 wooneenheden toegevoegd aan het plan Abshoven. Belangrijkste reden hiervoor is een negatieve kentering op de woningmarkt die is veroorzaakt door de economische crisis. Het lukte Meulen niet om de oorspronkelijk geplande wooneenheden en de qua oppervlakte grote bouwkavels af te zetten.

De gemeente wil aan een uitbreiding van het aantal wooneenheden meewerken om verdere verkommering van de omgeving te voorkomen met als mogelijk resultaat de sloop van klooster en kapel. De gemeente vindt dat zij naar buurtbewoners de plicht heeft om te zorgen dat het klooster en de kapel worden gerestaureerd. Peter Geenen: 'Dit alternatieve plan zal leiden tot een positieve kwaliteitsimpuls van de omgeving'.

Met de uitbreiding van het aantal wooneenheden committeert Meulen projectontwikkeling zich aan de doorontwikkeling van de het project Abshoven. Als tegenprestatie voor deze uitbreiding schrapt Meulen op grond van de Structuurvisie Wonen dertig wooneenheden in het project Don Bosco (Puerto Verde) in Geleen.

Wethouder Peter Geenen: 'Met de ondertekening van deze nieuwe overeenkomst is een lang onderhandelingstraject tot een finale gekomen. Ik ben heel blij met het resultaat dat vandaag is geboekt. Vandaag ligt er voor Abshoven een nieuw perspectief op tafel.'

Foto bijschrift: Cor Meulen (directeur Meulen projectontwikkeling) en wethouder Peter Geenen ondertekenen de nieuwe vaststellingsovereenkomst voor het project Abshoven

Foto: MCM Productions


---