Ingezonden persbericht


PERSBERICHT -
datum: 14 december 2011:

beeld uit videowerk Mijn Ziel van Martijn Schinkel.JPG

Besiendershuis sluit het jaar 2011 af met videokunstwerk 'Mijn Ziel' - Martijn Schinkel

Tussen kerst en nieuw toont cineast Martijn Schinkel zijn videowerk 'Mijn Ziel' in het Besiendershuis. Het kunstwerk wordt op de grote glas-in-lood-ramen aan de voorzijde van het historisch gebouw geprojecteerd. Hierdoor wordt het Besiendershuis een tijdelijk lichtbaken aan de Waalkade. Het videowerk is van 23 december tot en met 30 december te zien tussen 18.00 en 23.00 uur.

Opening: 23 december 2010, om 18.00 uur
Adres: Steenstraat 26, Nijmegen

De aanleiding voor deze videopresentatie tussen kerst en nieuw. Het is niet de eerste keer dat het Besiendershuis met een groots videoproject letterlijk in het licht gezet wordt tussen kerst en nieuwjaar. Vorig jaar werd de Nijmeegse kunstenaar Mariës Hendriks uitgenodigd om haar werk 'Meanwhile Moment - 7' te exposeren, een panoramisch beeld bestaande uit een rit langs een oneindig lange kaarsrechte weg door het bos. De projectie werd in viervoud op de glas-in-lood ramen geprojecteerd waardoor het kunstwerk zich uitstrekte over de hele breedte van de voorgevel. Vanwege het bijzondere effect en de positieve reacties van het publiek werd besloten om dit jaar aan een andere kunstenaar de gelegenheid te bieden om het Besiendershuis in bijzonder avondlicht te hullen gedurende de avonduren tussen de eindejaarsfeestdagen.

Over het videowerk 'MIJN ZIEL' van Martijn Schinkel. Het werk is ontstaan naar aanleiding van en geïnspireerd op het nieuwste boek 'Herfst in het oosten' van schrijver Thomas Verbogt. Thomas Verbogt was de allereerste Artist in Residence in het Besiendershuis. Hij verbleef er twee maanden in het najaar van 2010. Het boek 'Herfst in het oosten' dat in september 2011 werd uitgegeven, is naar aanleiding van zijn residence in 2010 gemaakt. Zowel Verbogt als Schinkel hebben hun wortels in Nijmegen. Beide kunstenaars hebben uitgebreid van gedachten gewisseld over wat Nijmegen voor hen betekent. Het videowerk 'Mijn Ziel' werd in opdracht van Dziga en AIR Besiendershuis, in kader van de Kunstnacht in september gerealiseerd. Die dag werd tevens het boek van Verbogt aan het publiek voorgesteld.

Omdat het boek van Verbogt een collage van verhalen, anekdotes en gedachtenspinsels was geworden, heeft Martijn Schinkel dit als filmmaker vertaald in een collage/montage van beelden. Die beeldreeksen werden door middel van drie beamers, de ene keer parallel, de andere keer lineair (in een opeenvolgende reeks) ten opzichte van elkaar geprojecteerd op het grid van de glas-in-lood ramen. Vertrekkende vanuit die kleine ruitjes, bouwde de cineast met video mapping (een techniek waarbij men met een projector beelden op een object kan projecteren) een gepixeld beeld op, dat zowel buiten als binnen het huis te bekijken is.

Haiku
Martijn Schinkel gebruikt in zijn werk vaak de Japanse dichtvorm 'haiku' als uitgangspunt. Een haiku wordt geschreven in drie regels van precies 5, 7 en 5 lettergrepen. De door zen geïnspireerde haiku drukt een geconcentreerde ogenblikervaring uit. Vanuit deze strak opgelegde vorm heeft Schinkel een eigen beeldtaal ontwikkeld voor het maken van korte films. Haiku dwingt namelijk tot een verhaal waarbij elk element dermate scherp afgewogen wordt, dat ieder aanwezig aspect in de film onmisbaar is. Door het toepassen van dit strenge format daagt de kunstenaar zichzelf uit om zijn concentratie en poëtische vermogens in de hoogst mogelijke mate door te drijven.

De beelden die Martijn Schinkel in zijn videowerk heeft gebruikt zijn alledaagse, voor iedereen herkenbaar taferelen: een boot die voorbij vaart, een tekst die wordt getypt, voeten in het zand aan de rand van het water, etc. Door zorgvuldig die beelden uit de werkelijkheid te selecteren en in een nieuwe context te rangschikken, ontstaan beeldgedichten die voorbij het cliché treden en op verrassende wijze een draai geven aan, of gelaagdheid aanbrengen in situaties en scènes uit het dagelijks leven. 'Mijn Ziel' is bijgevolg een filmisch gedicht geworden, waarbij de aaneengeschakelde beeldfragmenten niet alleen bijzonder krachtig zijn qua compositie, maar tegelijk ook en sfeer uitdrukken die aanvoelt als een zachte warme deken van ontroering.

Met de opening van de videopresentatie 'MIJN ZIEL' van Martijn Schinkel, sluit AIR Besiendershuis het jaar 2011 feestelijk af. Iedereen is van harte welkom op de eindejaarsborrel van 18.00 tot 20.00 uur in het Besiendershuis!

Datum:23 december

Aanvang: 18.00 uur

Locatie: Besiendershuis, Steenstraat 26, Nijmegen

Entree gratis

Voor meer informatie: www.airbesiendershuis.nl


AIRlogowintwergloed.jpg