Ingezonden persbericht


Persbericht:

23 december 2011

Milieubeweging te smalle blik op residuen

De gifmeter 2010 van de milieubeweging scoort eenzijdig op totale afwezigheid van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Volgens CLM is dit een te smalle blik. Ten eerste kan het streven naar zo'n nul-niveau op alle producten tot meer milieuschade leiden. Daarnaast verzuimt de milieubeweging te verwijzen naar de duurzame initiatieven gericht op gezonde producten EN een schoon milieu, zoals hun eigen Weetwatjeeet keurmerk. Prikkelen van de (super)markt is prima, maar een brede blik op duurzame voedselproductie is daarbij gewenst.

De 'Weet wat je eet-campagne' heeft de afgelopen 5 jaren met name supermarkten in beweging gebracht. Zij stellen nu strenge eisen aan residu-niveau's. Dat kan telers stimuleren om eerder en vaker te spuiten, zodat de ziekten en plagen bestreden worden, maar bij de oogst de pesticiden niet op het product zitten. Peter Leendertse, teamleider CLM: "Zo is in de fruitteelt het risico dat telers vroeger in het seizoen gaan spuiten. Dan is er nog geen blad aan de boom en verwaaien de middelen naar het water. Dat is ongewenste afwenteling. In het project Bommelerfruit werken we daarom met telers samen aan schoon water EN weinig residu."

Naast meer watervervuiling kan ook verspilling toenemen. Peter Leendertse: "We krijgen nu al signalen dat fruit dat voldoet aan de wettelijke norm wordt weggegooid omdat supermarkten strengere eisen stellen en de producten niet willen kopen. Zo stimuleert de milieubeweging indirect verspilling".

Duurzame initiatieven

Veel supermarkten, leveranciers en cateraars werken momenteel aan gezonde groente en fruit EN een schoon milieu. Naast de biologische producten zijn ook steeds vaker duurzame gangbare producten verkrijgbaar. De milieubeweging heeft samen met tuinders en CLM het Weetwatjeeet keurmerk ontwikkeld. Dit keurmerk is gecertificeerd door Milieukeur. Weetwatjeeet-tomaten zijn verkrijgbaar bij o.a. C1000 en Hoogvliet.

Door deze keurmerken te stimuleren ligt de nadruk niet onevenwichtig op residuen van middelen. Het is jammer dat de milieubeweging dit niet aangeeft in haar berichtgeving.

Groente en fruit is gezond

Groente en fruit eten is gezond, ook als er enkele resten van bestrijdingsmiddelen op zitten. geen groente en fruit eten is veel ongezonder. Negatieve berichtgeving over groente en fruit zal de consumptie van deze producten niet verhogen.



Ingezonden persbericht