Gemeente Achtkarspelen

Buitenpost, 22 december 2011

'Alcohol gevaarlijk voor ontwikkeling hersens opgroeiende kinderen' Burgemeestersbrief ter ondersteuning ouders bij opvoeding

Burgemeester Piet Adema van Achtkarspelen heeft ouders van opgroeiende kinderen in zijn gemeente een brief gestuurd over de risico's van alcohol bij kinderen. Adema maakt zich grote zorgen over het alcoholgebruik onder de jeugd. Met de brief wil hij ouders de gelegenheid stellen om het onderwerp met hun kinderen te bespreken.

Medisch onderzoek toont aan dat alcoholgebruik door jongeren tot 16 jaar schadelijk is. Piet Adema: "Het jonge lichaam is nog volop in de groei. Vooral de ontwikkeling van de hersenen kan door alcohol ernstig worden verstoord. Jongeren kunnen last krijgen van concentratieproblemen en gedragsstoornissen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot slechte prestaties op school."

De jaarwisseling is de directe aanleiding voor de brief van Adema. Het is één van de gelegenheden waar kinderen vaak voor het eerst met alcohol in aanraking komen. Maar het is de laatste jaren ook de periode dat een toenemende aantal jongeren op de eerste hulp van het ziekenhuis belandt als gevolg van het zogenaamde comazuipen.

In het nieuwe jaar wil de burgemeester in gesprek komen met ouders van opgroeiende kinderen over alcohol. De gemeente gaat een aantal bijeenkomsten organiseren. In eerste instantie wil de gemeente van de ouders horen hoe zij tegen het onderwerp aankijken, waar zij tegenaan lopen en hoe de gemeente hen kan ondersteunen. De data van de bijeenkomsten worden in januari bekend gemaakt.