Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Soepbus moet blijven

23 Dec 2011. De Haagse Stadspartij heeft de schriftelijke vragen van GroenLinks, PvdA en SP over het wegbezuinigen van de Soepbus mee ondertekend.

Al 24 jaar lang kent Den Haag de soepbus, die Haagse daklozen 's avonds voorziet van een warm kopje soep, een boterhammetje en een praatje. Deze week werd bekend dat deze soepbus door bezuinigingen op 27 januari de laatste ronde zal rijden.

GroenLinks, SP, de PvdA en de Haagse Stadspartij willen dat de Haagse soepbus blijft en stelden het college de volgende vragen:


1. Is het college met GroenLinks, SP en PvdA van mening dat het eten dat de soepbus verstrekt aan de 50 daklozen die er dagelijks gebruik van moeten maken, het enige eten op een dag kan zijn? Graag een toelichting.


2. Is het college met GroenLinks, SP en PvdA van mening dat het schrijnend en onmenselijk is om bijvoorbeeld jongeren en MOE-landers, voor wie de reguliere opvang niet toegankelijk is, de enige warme hap die zij kunnen krijgen te ontnemen? Graag een toelichting.


3. Is het college bereid garant te staan voor het behoud van de soepbus? Zo ja, op welke wijze en zo nee, waarom niet?

Constance Bogers van de Haagse Stadspartij had de volgende vragen ingediend, maar deze werden niet geaccepteerd door de burgemeester omdat de hierboven genoemde vragen al waren ingediend.

Omroep West berichtte op 20 december 2011 'Einde voor Haagse soepbus in zicht'. Hierover heb ik onder verwijzing naar het desbetreffende artikel van het reglement van orde de volgende vragen voor het college:


1. Is het bericht van Omroep West u bekend?


2. Is het juist dat de Soepbus al 24 jaar bestaat in Den Haag?


3. Is het juist dat de Soepbus bij de jaarwisseling van 2010 in vlammen is opgegaan en er toen o.a. met steun van de gemeente een nieuwe bus is aangeschaft?


4. Bent u met ons van mening dat De Haagse Soepbus de afgelopen 24 jaar veel heeft betekend voor de onderkant van de Haagse samenleving, en dat het jammer zou zijn als dat wordt beëindigd?


5. In de beantwoording van technische vragen over de programmabegroting 2012 schreef het college:

Het plan Den Haag Onder Dak II (DHOD II), dat juni 2011 is vastgesteld (RIS 180714), beoogt subsidiëring van activiteiten en voorzieningen voor de doelgroep MO/OGGz. Deze groep maakt al langer geen gebruik meer van de Soepbus van de Kessler Stichting. Het voornemen is om vanaf 2012 de soepbus niet meer vanuit DHOD II te subsidiëren. Het subsidiebedrag bedraagt (in 2011) ¤ 310.420,- en wordt ingezet voor andere activiteiten in het kader van de realisering DHOD II.

Als gevolg van dit besluit dreigt de Soepbus binnenkort te moeten stoppen. Maar nog steeds maken veel mensen dagelijks gebruik van de voorzieningen van de Soepbus. Het gaat om gemiddeld zo'n 60 mensen. De Kessler Stichting verwacht in de komende tijd een toename van buitenslapers, bedelaars en 'verwarde mensen' door het wegvallen van laagdrempelige voorzieningen in combinatie met de invoering van de eigen bijdrage voor de GGZ-behandeling, de gestegen zorgpremie en de inkomenspositie van de mensen die leven aan de onderkant van de maatschappij. Daarnaast zal de nachtopvang niet meer voor gestrande arbeidsmigranten worden opengesteld (door middel van een in te voeren pasjessysteem zullen zij worden geweerd). Gevolg is dat een deel van de arbeidsmigranten buiten de boot valt en op straat zal gaan leven.

Is het college met mij van mening dat er nog steeds een maatschappelijke behoefte is aan een voorziening als de Soepbus? Zo nee, waarom niet?


6. Is het college met mij van mening dat de Soepbus een rol kan spelen in de ketenbenadering m.b.t. de problematiek van de gestrande arbeidsmigranten? Zo nee, waarom niet?


7. Is het college op de hoogte van de brief van de Kessler Stichting van 17 oktober 2011 met het aanbod om De Soepbus te continueren, en daarbij de kosten terug te dringen naar ¤ 124.000 per jaar?


8. Is het college bereid om in overleg met de Kessler Stichting te bezien of continuering van de Soepbus tegen lagere kosten mogelijk is en daarbij ondersteuning te verlenen? Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groeten,

Constance Bogers
Haags Stadspartij

De disclaimer van toepassing op e-mail van de gemeente Den Haag vindt u op:

http://www.denhaag.nl/disclaimer