Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 23 december 2011

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro strategische opleidingssteun toe aan Telenet nv in Mechelen en 2 miljoen euro strategische investeringssteun aan nv DUCATT in Lommel.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt volgende tien brownfieldconvenanten definitief goed: Scheldeboord-Schelleakker in Hemiksem; Voormalige Verbeemen site Caputsteenstraat in Mechelen; Stationsomgeving Diest; Kuhlmannsite Herontwikkeling in Ertvelde; Den Draad in Gentbrugge, Fabrieksweg in Boortmeerbeek, Scheldekop in Oudenaarde, Zevensterre in Zele, Slachthuissite in Antwerpen en Transuniverse in Wondelgem.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent bijna 1,42 miljoen euro subsidie toe aan de vzw Microsoft Innovation Center (MIC) Vlaanderen voor de oprichting en werking van twee afdelingen in Genk en Kortrijk voor een periode van drie jaar. De op te richten MIC's zullen zich focussen op 'health care'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Het Brownfieldconvenantendecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde Brownfields. Het decreet ontwikkelde een systematiek waarbij de betrokken actoren een convenant kunnen sluiten met de Vlaamse Regering, waarmee ze recht krijgen op incentives en faciliterende maatregelen. In dit kader keurt de Vlaamse Regering het Brownfieldconvenant 58 Vilvoorde Renaultsite voorlopig goed met het oog op de publieke consultatie. Het Agentschap Ondernemen zal hiervoor de inspraakvergadering en de vergadering met de betrokken lokale gemeenten aankondigen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het principe dat via een concessie van diensten zal worden gewerkt voor de aanvraag en de exploitatie van de domeinnaam .vlaanderen. Bedoeling is dat .vlaanderen een topleveldomein wordt, zoals ook bijvoorbeeld .be, .com en .org. Ze keurt daarvoor het ontwerpbestek voor de concessie en de gunningsprocedure goed.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering keurde eind januari dit jaar het verdrag over maritieme arbeid goed dat in 2006 werd aangenomen door de Internationale Arbeidsconferentie. Het verdrag regelt de werk- en leefomstandigheden van zeevarenden aan boord van een schip. De regering hecht nu, na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, de SERV en de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met dit verdrag en aan de bijbehorende memorie van toelichting. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Geert Bourgeois, minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het decreet over de omzetting van de Europese Richtlijn over de wederzijdse bijstand voor de invordering van schuldvorderingen die voortvloeien uit belastingen, rechten en andere maatregelen. Wederzijdse bijstand is een garantie voor fiscale neutraliteit en maakt dat de lidstaten kunnen afzien van discriminerende beschermende maatregelen die zij ter voorkoming van belastingfraude en derving van begrotingsmiddelen ten aanzien van grensoverschrijdende handelingen kunnen nemen. Het gaat onder meer om de uitbreiding van het toepassingsgebied van de wederzijdse invorderingsbijstand en om efficiëntere en meer praktische organisatie van deze invorderingsbijstand. De FOD Financiën zal de taak van 'centraal verbindingskantoor' voor België op zich nemen. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nog advies ingewonnen bij de SERV, de SARiV en daarna bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering kent 1,41 miljoen euro subsidie toe aan de stad Antwerpen als co-financiering van het EFRO-project 'Opwaardering winkelgebied Oud-Berchem en Singel Zuid' in het kader van de uitvoering van het doelstelling 2-programma Vlaanderen 2007-2013.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de conceptnota over het uitvoeringsgericht voorstel voor het flankerend beleid open ruimte in het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel, in het kader van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan daarvoor, zonder dat dit enig financieel of budgettair engagement inhoudt. Het flankerend beleid richt zich op het verkleinen van het tekort aan openbaar toegankelijk groen en open ruimte in het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel en de Vlaamse Rand.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Hilde Crevits, minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering voorziet momenteel de verdere concretisering van een aantal belangrijke mobiliteitsprojecten in de Antwerpse regio, Antwerpen Poort Oost. Het gaat daarbij om de aanleg van de tweede spoorontsluiting van de zeehaven van Antwerpen, de aanpassing van de corridor E313/E34 tussen het knooppunt Antwerpen-Oost en de verkeerswisselaar in Ranst en de ontwikkeling van het bedrijventerrein Wommelgem-Ranst. In dit kader neemt de Vlaamse Regering nu een aantal beslissingen over de coördinatie en de verdere afwikkeling van deze projecten.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering legt 375.000 euro vast voor het INTERREG Project 'Energetic Algae'. Ze geeft haar bevoegde minister de opdracht om het IWT te belasten met de inhoudelijke en administratieve opvolging van het project, inclusief de uitwerking van een steunovereenkomst met de betrokken partijen. Het project heeft als doel CO2-emissies en de afhankelijkheid van niet-duurzame energiebronnen in Noordwest Europa drastisch te verminderen. Dit zal gebeuren door een doorgedreven ontwikkeling van duurzame toepassingen met algen (voor biomassa productie, voor bio-energie doeleinden, voor bioremediatie), samengaand met een beperking van de broeikasgasuitstoot.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering beslist tot financiering van het onderzoeksgedeelte 2012-2013 iRead+, onder coördinatie van het IBBT, voor een totaalbedrag van zo'n 1,25 miljoen euro. Via iRead+ wordt onderzocht hoe het samengaan van enerzijds contentproviders met anderzijds technologiespelers, die e-readers en applicaties voor tablet pc's ontwikkelen, tot een echte doorbraak kan leiden voor zowel lezers als mensen die een taal aan het leren zijn.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

In het kader van de internationale samenwerking op het domein van de zeewetenschappen via het Vlaams Instituut voor de Zee vzw (VLIZ) beslist de Vlaamse Regering tot ondersteuning van het secretariaat voor het 'European Marine Ocean Data & information Network (EMODNET) (100.000 euro) en tot ondersteuning van de werking van het secretariaat van het Gemeenschappelijk Programmeringsinitiatief 'Gezonde Oceanen en Productieve Zeeën' (200.000 euro). Het EMODNET-secretariaat zou worden ingeplant in de InnovOcean site in Oostende.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering beslist de actie Milieu- en Energietechnologie Innovatie Platform (MIP) met een jaar te verlengen. Het MIP brengt alle relevante spelers uit het bedrijfsleven, de onderzoekswereld en de overheid in Vlaanderen samen die betrokken zijn bij de ontwikkeling en toepassing van milieu- en energietechnologie in functie van de transitie naar een groene economie. De regering keurt ook het addendum goed bij de steunovereenkomst met het IWT en het VITO. In dit kader wordt 4,18 miljoen euro vastgelegd.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke financiering van de additionele kosten als gevolg van de vernieling van een GGO-aardappel veldproef in Wetteren voor een totaalbedrag van 180.000 euro.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering keurt het convenant 2012-2016 met de Antwerp Management School goed. Hierin worden de voorwaarden voor een jaarlijkse financiering van het wetenschappelijk onderzoek vastgelegd.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering beslist tot erkenning en basisfinanciering van de competentiepool Flanders Strategic Initiative for Sustainable Development of Customer Foods (FISCH) voor een periode van vier jaar. Voor de basisfinanciering wordt 2,56 miljoen euro voorzien, voor de projectfinanciering 2012 2,46 miljoen euro.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het Convenant 2012-2016 met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) vzw.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het convenant 2012-2016 met het Vlaams Instituut voor de Zee vzw.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering kent 100.000 euro toe aan de Katholieke Universiteit Leuven voor de deelname in het EIT KIC InnoEnergy-project. De Knowledge and Innovation Communities (KIC's) van het European Institute of Innovation and Technology (EIT) zijn geïntegreerde, creatieve partnerships van opleiding, onderzoek & technologieontwikkeling en business en ondernemerschap die tot nieuwe innovaties en innovatiemodellen moeten leiden, in dit geval met een thematische focus op duurzame energie.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de deelname in de constructie en het operationaliseren van de pan-Europese onderzoeksinfrastructuren Integrated Carbon Observing System (ICOS), Virtual Laboratory for biodiversity linked to Environment & Climate Change (LIFEWATCH), European Social Survey (ESS) en Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE) van de ESFRI roadmap 2006 over een periode van 20 á 25 jaar, waarin vijfjaarlijkse tussentijdse evaluaties zijn voorzien. Ze keurt meteen de ondersteuning goed van de Vlaamse bijdrage aan de uitbouw van de vier ESFRI-projecten met een financiering van maximaal 3,5 miljoen euro in het opstartjaar 2012. De bevoegde minister wordt gemachtigd om de Europese coördinator en de Vlaamse promotor-woordvoerder van elk van de projecten te informeren over deze beslissing tot deelname en waar nodig een intra-Belgisch akkoord voor te bereiden met betrekking tot de Belgische vertegenwoordiging in de bestuursorganen van deze projecten en de verdeling van de centrale kosten verbonden aan de Belgische deelname.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de erkenning en basisfinanciering van het Strategisch Initiatief Materialen voor een periode van vier jaar voor een totaalbedrag van 2,56 miljoen euro. Daarnaast wordt nog eens 7 miljoen euro voorzien voor de financiering van projecten in 2012.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het Convenant 2012-2016 met het Interdisciplinair Instituut voor Breedband Technologie vzw.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het Convenant 2012-2016 met het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC).

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering stemt in met de wijze van evaluatie van de topambtenaren over 2011, inclusief de hoofden van het secretariaatspersoneel van de strategische adviesraden en de topambtenaren die in de loop van 2011 uit dienst traden. Ze bekrachtigt tegelijk de aanstelling van de externe adviseur bij de evaluatie van de topambtenaren over 2011 en stemt in met de aanpak van de planning voor de topambtenaren voor 2012. Ze geeft haar ministers de opdracht hun topambtenaren te belasten met het voorleggen van een planning voor het werkjaar 2012 uiterlijk op 1 februari 2012.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering richt de Vlaamse Vereniging voor ICT-personeel op en keurt daarvoor principieel het voorontwerp van decreet goed dat dit regelt. Bedoeling is de Vlaamse overheid langs de vraagzijde te versterken om een kwaliteitsvolle ICT-werking te garanderen. Daarvoor wordt de Vlaamse Vereniging voor ICT-personeel opgericht als een privaatrechtelijk vormgegeven EVA, meer bepaald een vzw. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken en van de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De opdrachthouder voor Emancipatiezaken legt een jaarlijkse rapportage voor aan de Vlaamse Regering, en zorgt daarbij voor een voortgangsrapport en actieplan en een kritische analyse van de vorderingen en knelpunten rond het beleid over evenredige participatie, gelijke kansen en diversiteit. De Vlaamse Regering neemt nu akte van het actieplan 2011 rond gelijke kansen en diversiteit en keurt de actiepunten van het actieplan 2012 goed. De bevoegde minister voor bestuurszaken zal zorgen voor de uitvoering van het actieplan.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de oprichting van de Dienst van de Gouverneurs. De oprichting loopt samen met het uitdoven van de functie van arrondissementscommissaris. De Dienst van de Gouverneur is politiek neutraal samengesteld en ondersteunt de gouverneur in zijn coördinerende en bemiddelende opdracht.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering gaat akkoord met de gewijzigde huurmodaliteiten voor het Boudewijngebouw, zoals opgenomen in een huuraddendum 3. De wijziging zorgt voor een substantiële huurprijswijziging en extra flexibiliteit. Ze gaat niet in op het voorstel voor de verlenging van de huurovereenkomst van het Phoenix-gebouw, waarvan de huurovereenkomst afloopt op 31 oktober 2017.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van wijzigingsdecreet over het lokaal sociaal beleid. Het gaat om een grondige aanpassing van het luik sociale planning uit het decreet lokaal sociaal beleid, een aanpassing die nodig was om de tegenstrijdigheid met het planlastendecreet weg te werken. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad voor het Vlaams Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid (SAR WVG) en van de SERV, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Joke Schauvliege

Het Archiefdecreet regelt de manier waarop openbare besturen hun archiefbeheer inrichten om de kwaliteit en de toegankelijkheid te vergroten. Om de kwaliteitscriteria voor archiefzorg en archiefbeheer te bepalen, een steunpunt op te richten voor de ondersteuning van het toepassingsgebied en de selectiecommissies te operationaliseren keurt de Vlaamse Regering nu principieel het besluit goed dat het archiefbeheer regelt. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Vlaamse Adviesraad Bestuurszaken en de Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Het woonzorgdecreet bepaalt dat sinds 1 januari 2010 alle dagverzorgingscentra onderworpen zijn aan erkenning. De centra die zonder erkenning werken krijgen twee jaar de tijd om zich aan de erkenningsregeling te conformeren. Na 1 januari 2012 mag een niet-erkend dagverzorgingscentrum dus niet meer geëxploiteerd worden. Om te vermijden dat dagverzorgingscentra die aan de erkenningsvoorwaarden voldoen en al jaren werken als niet-erkend dagverzorgingscentrum, moeten sluiten, wil de Vlaamse Regering een regularisatieregeling uitwerken. Na advies van de Raad van State wijzigt ze daarvoor definitief bijlage IX bij het besluit over de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen van gebruikers en mantelzorgers.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit met de agentschapsspecifieke regeling van de rechtspositie van het personeel van Kind en Gezin. De wijziging betreft de integratie van agentschapsspecifieke graden, loopbanen en salarisschalen; en de invoering van agentschapsspecifieke toelagen. Het gaat onder meer om de functies van centraal adviserend arts en adviseur-hoofdarts, de toelage voor de personeelsleden van de back-office en voor een specialisatie voor personeelsleden van niveau B, en de arbeidsmarkttoelage voor de medische kwaliteitscoördinatoren.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de toekenning van een persoonlijke-assistentiebudget en het zorgregiebesluit. Tot nu toe regelde het zorgregiebesluit enkel de registratie van zorgvragen, de opnameprioriteiten, de zorgafstemming en -planning voor de zorg in natura, aangeboden door de diensten en voorzieningen erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Door de wijziging zal dit nu ook geregeld worden voor personen met een handicap die hun ondersteuning willen realiseren door een persoonlijke-assistentiebudget (PAB). Daarnaast zijn er enkele wijzigingen aan het PAB, zoals onder andere het invoeren van een nieuw systeem van uitbetalen, het uitbetalen van een verbrekingsvergoeding bij overlijden van de budgethouder, de combinatie PAB met kortverblijf in een Woonzorgcentrum, en het ten laste nemen van niet-subsidieerbare tolkuren. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Ten gevolge van het ontslag van Ingrid Houbrechts en het overlijden van Erika Thijs verleent de Vlaamse Regering hen respectievelijk eervol ontslag en postuum eervol ontslag als leden van de Raad van Bestuur van het extern verzelfstandigd agentschap Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem, en benoemt ze ter vervanging Diane Vossius en Mieke Ramaekers.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De overheid wil de kwaliteit van de zorg voor iedere patiënt en de veiligheid van iedere patiënt optimaal waarborgen, of deze zich richt tot een erkend ziekenhuis of niet. Daarom wil ze een meldingsplicht invoeren voor diegenen die risicovolle medische praktijken stellen buiten de setting van een erkend, gecontroleerd ziekenhuis. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om welnessklinieken of oogheelkundige klinieken buiten erkende ziekenhuizen. Op basis van deze informatie kan worden nagegaan of er voor bepaalde ingrepen veiligheids- en kwaliteitsvereisten nodig zijn. De Vlaamse Regering keurt hiervoor na advies van de Strategische Adviesraad voor het Vlaams Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid, opnieuw principieel het voorontwerp van decreet goed over de verplichte melding van risicovolle praktijken. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Op 23 september 2011 keurde de Vlaamse Regering het project Brabo II (Leien tweede fase, tramlijn Ekeren en stedelijke tramprojecten) goed. Daarbij is akte genomen van de afsprakennota met de toekomstige structurering van het project en de financieringsprincipes voor de samenwerkingsovereenkomst. De Vlaamse Regering hecht nu haar goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst Brabo II tussen het Vlaamse Gewest, de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn, Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel en Stad Antwerpen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe aan drie proefprojecten voor aangepast vervoer voor personen met beperkte mobiliteit. Het gaat om een subsidie van 231.500 euro aan vzw Leuven-Hageland Mobiel, een subsidie van 297.000 euro aan het Provinciebestuur Antwerpen voor het proefproject 'Vervoerscentrale'; en een subsidie van 231.500 euro aan vzw Eigen Thuis in Grimbergen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In Vlaanderen bestaat een tekort aan aangepast vervoer voor personen met een handicap of ernstig beperkte mobiliteit. Daarom nam de Vlaamse Regering de voorbije jaren enkele initiatieven voor de uitbouw van een systeem van diensten voor aangepast vervoer. Er werd ook een subsidieregeling uitgewerkt, weliswaar zonder decretale basis. De Vlaamse Regering hecht daarom nu haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot compensatie van de openbaredienstverplichting tot het vervoer van personen met een handicap of ernstig beperkte mobiliteit. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de MORA, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, het raadgevend Comité van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, de Strategische Adviesraad Welzijn, Gezondheid en Gezin, en daarna van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt niet in met het ontwerp van koninklijk besluit over de wijziging van de betaling van de retributie voor rijbewijzen, omdat de betalingswijze voor het nieuwe rijbewijs niet strookt met het principe van administratieve vereenvoudiging, vermits er twee verschillende betalingssystemen worden gecreëerd.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Mits een toevoeging in artikel 9 stemt de Vlaamse Regering in met een ontwerp van koninklijk besluit dat een regeling wil treffen voor het aanvragen van verkeersrechten voor niet-geregelde luchtdiensten van enerzijds niet-communautaire luchtvaartmaatschappijen en anderzijds communautaire luchtvaartmaatschappijen wanneer het gaat om vluchten vanaf of naar extra communautaire bestemmingen (met andere woorden ieder land met uitzondering van EU-lidstaten, USA en Canada).

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de conceptnota 'Vlaams Strategisch Spoorbeleid'. Door de Vlaamse spoorstrategie kunnen de projecten die voor Vlaanderen prioritair zijn, duidelijk benoemd worden in het langetermijninvesteringsprogramma van de NMBS-groep. Over deze conceptnota wordt het advies ingewonnen van de MORA.

Op voorstel van minister Hilde Crevits en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van wijzigingsdecreet over de oprichting van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). Daarnaast wijzigt ze de statuten van BAM om te zorgen dat BAM een gereduceerde raad van bestuur heeft bij de start met de uitvoering van de reorganisatie. De wijzigingen moeten BAM machtigen om de realisatie en de exploitatie van de Oosterweelverbinding en de sluiting van de Antwerpse ring toe te vertrouwen aan Tunnel Liefkenshoek nv, ervoor zorgen dat het beheer van de betolde Schelde-oeververbindingen in de Antwerpse regio verenigd worden in één hand, en een overheidswaarborg voorzien om de nodige financiering aan te trekken tegen de beste financieringsvoorwaarden. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de MORA, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits en minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering keurt de overeenkomst goed over de oprichting van een Grondenbank Gentse Kanaalzone 2012. Deze grondenbank wordt opgericht met het oog op het in der minne verwerven van landbouwgoederen, enerzijds voor de inrichting van de natuurkerngebieden, die moeten voorzien worden ter compensatie van natuurgebieden die als gevolg van de havenontwikkeling verdwenen zijn of dreigen te verdwijnen; en anderzijds voor de aanleg van groenschermen en bufferzones in koppelingsgebieden aan de rand van het havengebied. Ze neemt daarnaast akte van de opname van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan 'Natuurkerngebieden Gentse Kanaalzone' in het gebiedsgericht programma 2012, en dit in het kader van de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur.

Op voorstel van minister Hilde Crevits, minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters

Na advies van de SAR Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed, de MORA, de MiNa-raad en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet tot wijziging van de wet over de wateringen, de wet over de polders en de wet over onbevaarbare waterlopen, en tot wijziging van het decreet dat de rooilijnen vaststelt. De wijzigingen betreffen een vereenvoudiging en integratie van sectorale toestemmingen en machtigingen in de stedenbouwkundige vergunningsverlening. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement. In ditzelfde kader wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een aantal besluiten ter integratie van machtigingen en toestemmingen in de stedenbouwkundige vergunning of de verkavelingsvergunning. Beide beslissingen hebben tot doel de administratieve overlast voor de burger te verminderen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits en minister Joke Schauvliege

Bij de evaluatie van de overstromingen van november 2010 is gebleken dat er nood is aan bijkomende overstromingsgebieden om piekdebieten te kunnen opvangen. In het decreet Integraal Waterbeleid was al de mogelijkheid voorzien om buiten de waterbeheerplannen overstromingsgebieden af te bakenen bij beslissing van de Vlaamse Regering. De Vlaamse Regering geeft nu invulling aan deze tussentijdse afbakening en maakt het mogelijk om voor de vaststelling van de tweede generatie waterbeheerplannen overstromingsgebieden af te bakenen. Ze keurt daarvoor het nodige besluit principieel goed. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

Na advies van de Vlaamse Woonraad en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de organisatie van het toezicht op de sociale woonactoren. Het gaat om het uitvoeringsbesluit bij het nieuwe artikel 29bis van de Vlaamse Wooncode. Het besluit is de vertaalslag van de nieuwe decretale bepalingen, waarbij de reglementering rond het toezicht op de sociale woonactoren op verschillende vlakken is gemoderniseerd.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden voor de samenwerkings- en overlegstructuur voor de erkende huurdiensten. Door de wijziging wordt de werking van de vzw Vlaams Overleg Bewonersbelangen (VOB) tijdelijk verlengd tot 31 augustus 2012. De opdrachten van VOB worden namelijk overgenomen door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en het agentschap Wonen-Vlaanderen. Het decreet voor de overname van personeelsleden daarvoor is al principieel goedgekeurd, maar zal ten vroegste eind april 2012 definitief worden goedgekeurd, waardoor de verlenging voor de interimperiode nodig is.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

In het kader van de overheveling van de beleidstaakstelling van het Departement RWO rond Woonbeleid naar het intern verzelfstandigd agentschap Wonen-Vlaanderen (IVA Wonen-Vlaanderen) keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed over de overdracht van personeelsleden van het departement RWO naar het IVA Wonen-Vlaanderen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de subsidiëring van projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid. Met de wijziging wordt naast de bestaande mogelijkheid van een verlenging van de driejarige subsidiëringsperiode met eenzelfde duur ook de afwijkende mogelijkheid voorzien van een verlenging met een verkorte subsidiëringsduur van 18 maanden. Zo kunnen projecten die na 2 jaar goed draaien maar bijsturing nodig hebben, na een jaar aantonen dat de bijsturing gerealiseerd is om de gewone verlengingstermijn te verantwoorden.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet tot overname van personeelsleden van de vzw Vlaams Overleg Bewonersbelangen door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en het agentschap Wonen Vlaanderen. Bedoeling is de bestaande ondersteuningsstructuur van de huurdiensten te ontdubbelen. De opdracht tot ondersteuning van de sociale verhuurkantoren wordt zo volledig binnen de Vlaamse overheid gebracht, binnen de VMSW. Het vaststellen of de in te huren woningen voldoen aan de woonkwaliteitsnormen komt bij het agentschap Wonen Vlaanderen. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering verlengt de beheersovereenkomst met de Vlaamse Milieuholding nv (VMH) voor 1 jaar. Ze keurt daarvoor het addendum 7 bij de beheersovereenkomst met VMH goed. Daarnaast past ze addendum 6 aan, waarbij het volstortingsschema van de kapitaalverhoging bij VMH wordt gewijzigd.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In uitvoering van het Mestdecreet keurt de Vlaamse Regering het besluit goed dat de nitraatresidudrempelwaarden vastlegt vanaf 2011. De bevoegde minister voor leefmilieu zal het Coördinatiecentrum voor Voorlichting en Begeleiding van duurzame Bemesting de opdracht geven om vanaf 2012 nitraatresidumetingen uit te voeren op referentiepercelen voor de belangrijkste teelten. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Met het oog op de omzetting van de Europese Richtlijn over industriële emissies (RIE), en na advies van de MiNa-raad en van de SERV, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel drie decreten. De richtlijn bevat regels voor een geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging door industriële activiteiten ter bescherming van de milieukwaliteit en de gezondheid van de mens. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over het Vlaams cultureel-erfgoedbeleid. Het decreet vervangt het huidige cultureel-erfgoeddecreet, dat is aangepast aan de principes van het Planlastendecreet, aan de aanbevelingen van het Rekenhof en aan de principes van administratieve vereenvoudiging. Het decreet is ook beter afgestemd op de noden van de sector. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media en daarna van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De regelgeving rond milieuhygiënerecht moet regelmatig worden aangepast. Om de VLAREM-reglementering inhoudelijk te actualiseren in het licht van de technologische evolutie en om de huidige bestaande administratieve procedures te vereenvoudigen en een oplossing te bieden aan actuele problemen, zoals de regeling voor windturbines en aardgastankstations, past de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief titel I en titel II van het VLAREM en de bijlagen aan.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De REACH-Verordening moet toelaten de risico's verbonden aan productie, invoer en gebruik van chemische stoffen beter te kunnen inschatten en de nodige maatregelen te treffen. De Verordening trad in werking op 1 juni 2007. Om deze Europese verordening doeltreffend uit te voeren, werd een samenwerkingsakkoord afgesloten tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Vlaamse Regering keurt nu principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met dat samenwerkingsakkoord. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de MiNa-raad en van de SERV, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering wil een regeling uitwerken over het maximale geluidsniveau van muziek. Ze hecht daarvoor, na advies van de SERV, de MiNa-raad, de SARC, de Jeugdraad en de SAR WGG, opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit dat Vlarem I en Vlarem II op deze punten wijzigt. Het besluit wil een evenwicht vinden tussen voldoende muziekbeleving en het beperken van gehoorschade en ligt in lijn met recente regelgeving in andere Europese landen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. Ter aanvulling beslist de Vlaamse Regering om de inbreuk op een aantal wettelijke verplichtingen die gecreëerd werden door bovengenoemd besluit, als milieu-inbreuk te kwalificeren. Ze wijzigt daarvoor principieel het uitvoeringsbesluit bij het decreet over algemene bepalingen rond milieubeleid. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de conceptnota over de invoering van een permanente milieu-/omgevingsvergunning. Over deze nota wordt nu advies ingewonnen bij de VVSG, de VVP, de MiNa-raad en de SERV. Na de definitieve goedkeuring volgt een ontwerp van kaderdecreet dat deze materie regelt.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 401.000 euro aan de vzw Bodemkundige Dienst van België in Heverlee, voor de uitvoering van het project 'Integrale aanpak van waterkwaliteits- en kwantiteitsverbetering van de Horstgaterbeek en de Lossing in de omgeving van ruilverkaveling Molenbeersel rekening houdend met een mogelijk irrigatieproject'. Het project beoogt een geïntegreerd nutriëntengebruik.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 336.000 euro aan de vzw Inagro in Rumbeke-Beitem, voor de uitvoering van het project 'Integrale aanpak tot verbetering van de waterkwaliteit en -kwantiteit in de bovenloop van de Luikbeek gelegen in landbouwgebied'. Bedoeling is in het projectgebied van de Luikbeek te komen tot een geïntegreerd nutriëntengebruik.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters

Snelle en rechtszekere vergunningsprocedures zijn een noodzaak voor ondernemingen die in Vlaanderen willen investeren. In dat kader keurde de Vlaamse Regering op 22 juli 2011 de startnota goed over de invoering van de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning beoogt de integratie van de bouw- en de milieuvergunning en het stroomlijnen van adviesverlening en beslissingsbevoegdheid. De Vlaamse Regering keurt nu de conceptnota over de invoering van de omgevingsvergunning goed, zonder dat dit enig financieel of budgettair engagement inhoudt. Deze conceptnota geeft het uitgewerkte kader aan waarbinnen de omgevingsvergunning zal gerealiseerd worden. Over deze conceptnota wordt het advies gevraagd van de VVSG, de VVP, de MiNa-raad, de SARO en de SERV. Op basis van deze adviezen zullen de bevoegde ministers de bijgestelde conceptnota voorleggen, een voorontwerp van kaderdecreet voorstellen en een besluit met een gesloten lijst van Vlaamse projecten opstellen.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering kent maximaal 300.000 euro subsidie toe aan het ASEM-DUO programma voor het opzetten van een mobiliteitsprogramma tussen Vlaanderen en Azië voor de periode 2011-2016, op voorwaarde dat de samenwerking wordt beperkt tot de Aziatische landen in transitie. Zowel Vlaamse als Aziatische studenten kunnen gebruik maken van beurzen, waarbij telkens in paren van studenten wordt gewerkt. De studenten krijgen voor hun uitwisseling erkenning in hun thuisinstelling.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat de integratie regelt van de academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten. Daarnaast regelt het decreet de oprichting van de Schools of Arts aan de hogescholen die zullen instaan voor de organisatie van de hogere kunstopleidingen. Het ontwerp van decreet omvat ook wijzigingen aan de taalregeling, regelt de rechtspositie van het personeel en de financiering van de hervormingsoperatie. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de VlOR, de SERV en de VRWI. Het wordt ook voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité.

Op voorstel van minister Pascal Smet en minister Philippe Muyters

In het kader van een rechtszaak over ten onrechte geïnde inschrijvingsgelden door de Universiteit Antwerpen (toen nog de RUCA) beslist de Vlaamse Regering tot uitvoering van het arrest van het Hof van Beroep in Antwerpen. Ze gaat over tot gedeeltelijke terugbetaling van de ten onrechte geïnde inschrijvingsgelden aan een aantal buitenlandse (hoofdzakelijk Nederlandse) studenten. Het gaat om een last uit het verleden en het bedrag wordt aangerekend op het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van wijzigingsdecreet over de oprichting van de VDAB. Bedoeling van de wijziging is de universele dienstverlening uit te breiden met het elektronisch platform 'Mijn loopbaan', waarbij voor ieder individu een geregistreerde digitale beveiligde ruimte ter beschikking staat waarin dat individu zijn competentieportfolio kan beheren en nieuwe ontwikkelings- en loopbaanacties kan ondernemen. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SERV, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State. Het wordt ook nog voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Toezichtscommissie.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Het Derde Arbeidscircuit (DAC) is een tewerkstellingsmaatregel die ontstaan is in 1982 met het oog op jobcreatie. Doel van de maatregel was structureel werklozen te werk te stellen voor activiteiten in de niet-commerciële sector. De overheid betaalt het loon van de DAC'ers. Sinds 2001 is een regularisatie van DAC-arbeidsplaatsen aan de gang, om deze om te zetten in reguliere tewerkstelling. De Vlaamse Regering keurt nu het voorstel tot regularisatie van het DAC goed en beslist principieel de DAC-projecten die niet voor regularisering in aanmerking komen, te laten uitdoven vanaf 1 januari 2012. Bij uitdiensttreding van een DAC'er binnen de drie jaar na deze datum mag een nieuwe werknemer aangeworven of vervangen worden, maar de loonsubsidie stopt uiterlijk op 31 december 2014. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat de rechtspositie van het instructiepersoneel en het technisch omkaderingspersoneel bij VDAB vaststelt. De wijziging beoogt onder meer de nieuwe salarisschaal van directeur in te voeren voor de directeurs van de Competentiecentra, de mogelijkheid van de toekenning van een projectleiderspremie in te voeren voor instructiepersoneel belast met de leiding over een strategisch project, de klokkenluidersregeling op te nemen in de rechtspositieregeling van het instructiepersoneel en de relevante salarisschalen in uitvoering van het sectoraal akkoord 2008/2009 voor het instructiepersoneel aan te passen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. Het wordt ook geagendeerd voor onderhandelingen in het bevoegde sectorcomité.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Hoogspanningsstation Zomergem'. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van een provisioneel krediet voor een bedrag van in totaal 29 miljoen euro, voor de renovatie van de Koningin Elisabethzaal en restauratie en landschapsbeheer van de abdij van Park.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit tot aanwijzing van een aantal handelingen uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester. Het vormt een uitbreiding van de lijst van handelingen van algemeen belang die een ruimtelijk beperkte impact hebben en waarvoor in een vergunning mag worden afgeweken van stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed, en daarna bij de Raad van State.

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1323756151170

De Vlaamse overheid dankt u voor uw interesse.