Koninklijke Ten Cate NV

Nieuw voetbalveld markeert nieuw begin in door oorlog verscheurd Afghanistan

Het Amerikaanse leger heeft in het voormalige Olympisch stadion in Kabul een nieuw kunstgrasveld van GreenFields geïnstalleerd. Het gerenoveerde stadion in de hoofdstad van Afghanistan staat symbool voor de vooruitgang nu de NAVO-troepen zich steeds meer uit dit land terugtrekken en is in het bijzonder een aanmoediging voor het vrouwenvoetbal.

Voetbal helpt vrede te bevorderen

Het voormalige Olympisch stadion in Kabul heeft een berucht verleden als de plaats waar de Taliban hun executies en martelingen uitvoerden. Om deze vreselijke erfenis te wissen en de vrede in het gebied te bevorderen, besloot het Amerikaanse leger het stadion te transformeren door de installatie van een gloednieuw kunstgrasveld. Gehoopt wordt dat het veld spoedig door de FIFA wordt goedgekeurd, zodat in het 25.000 zitplaatsen tellende stadion vanaf 2012 internationale wedstrijden kunnen worden gespeeld.

Stimuleren van damesvoetbal

Onder het Taliban-regime was het vrouwen verboden een sport te beoefenen. Het onlangs gerenoveerde stadion met het nieuwe kunstgrasveld wordt trainingsveld voor het Afghaanse vrouwenvoetbalteam. Het zal tevens worden gebruikt door tal van lokale clubs, zodat het hele jaar maximaal van het veld gebruik kan worden gemaakt.

Reputatie GreenFields stelt overeenkomst zeker

Gelet op het grote aantal aanbieders moest het Amerikaanse leger erop vertrouwen dat het bedrijf dat werd gekozen zijn beloften kon waarmaken. GreenFields had eerder in opdracht van de FIFA al een kunstgrasveld in Kabul geïnstalleerd. Na een bezoek aan dat veld was het voor het leger duidelijk dat er geen andere echte concurrentie was.

Luitenant-generaal Mohammad Zaher Aghbar, voorzitter van het Afghaanse Nationaal Olympisch Comité en voormalig doelman van het militaire elftal, zei: 'De plaats die vroeger door de Taliban werd gebruikt als executieterrein en het bloeddoordrenkte veld waarop ze daarna voetbalden, zijn nu omgevormd tot een vredige plek. Van alle internationale projecten in Afghanistan is dit een van de meest populaire. Het geniet de steun van alle Afghanen. Sport helpt verenigingen bij elkaar te krijgen en zal onze nationale solidariteit versterken'.

Kabul, Afghanistan, vrijdag 23 december 2011