Groen!

Bos in Oudenaarde dreigt snel te verdwijnen

door Elisabeth Meuleman (Vlaams parlementslid) op 22 december 2011 in "Milieu en natuur"

De Vereniging Bos in Vlaanderen (VBV) moet onmiddellijk het bos dat ze eerder plantte in Oudenaarde weghalen van het Vlaams Gewest. Groen! is niet te spreken over de weigering van de overheid om de dialoog aan te gaan.

De Vereniging Bos in Vlaanderen en Milieufront Omer Wattez plantten onlangs in Oudenaarde een bos aan. Na vele sensibiliseringsacties in samenwerking met het Vlaams Gewest was dit een spectaculaire verrassingsactie om aan te klagen dat het in Vlaanderen slecht gesteld is met de bossen. Het bos ligt op ongebruikt terrein dat eigendom is van het Vlaams Gewest, afdeling Waterwegen en Zeekanalen. De actievoerders zouden graag met het Vlaams Gewest in dialoog gaan over dit nieuwe bos, maar de overheid weigert elk gesprek. De VBV heeft 14 dagen de tijd het te verwijderen, zoniet zal het op kosten en risico van VBV en MOW verwijderd worden.

`De reactie van de overheid is humorloos en intimiderend', zegt Elisabeth Meuleman, Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid in Oudenaarde. `Dit is een ludieke actie van jonge mensen die opkomen voor het algemeen belang. Dat Oudenaarde dit nieuwe bos binnen veertien dagen alweer kwijt zou zijn, zou uiterst jammer zijn.'

Groen! wijst erop dat Waterwegen en Zeekanalen tot diezelfde Vlaamse overheid behoort die er al jarenlang niet in slaagt haar doelstellingen inzake bos en natuur te halen. Dat het Vlaams Gewest een gesprek weigert met een vereniging die het in gebreke blijven van het Vlaams Gewest op symbolische wijze onder de aandacht brengt is het fnuiken van de democratie. Moeten we de controle op natuur en bos in Vlaanderen misschien toe vertrouwen aan een internationaal ratingbureau om de dingen te laten vooruitgaan?

Contact: Elisabeth Meuleman