Groen!

De vervuiler betaalt en vliegmaatschappijen dus ook

door Bart Staes (Europese fractie) op 21 december 2011 in "Klimaat en energie"

Het Europees Hof heeft vandaag de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen in het ongelijk gesteld over hun aanklacht dat zij moeten gaan betalen voor de uitstoot van broeikasgas CO2.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) ziet daarmee naar tevredenheid bevestigd dat het principe van de vervuiler betaalt, ook voor het Europees Hof niet meer dan logisch is.

Staes: "Wereldwijd wordt gewerkt aan de reductie van CO2 -uitstoot en een belangrijk onderdeel is een prijskaartje hangen aan die uitstoot. Industrie en energiebedrijven betalen al voor hun uitstoot en vanaf januari vliegmaatschappijen dus ook. Dat luchtvaartmaatschappijen gratis zouden mogen uitstoten zou een subsidie op vervuilen betekenen."

De luchtvaartmaatschappijen wilden dit beleid bij het hof aanvechten omdat zij menen dat dit oneerlijke concurrentie betekent. Het Hof oordeelt echter anders. Staes: "De prijzen voor een vliegticket schieten niet de lucht in, het percentage prijsstijging per passagier is zeer klein. Bovendien zal het echt niet zo zijn dat vliegtuigen voortaan niet meer van en naar Europa zullen vliegen. De CO2 heffing geldt namelijk voor alle vliegtuigen die van en naar de EU vliegen."

Contact: Bart Staes -