Groen!

Europarlement wil bindende afspraken over energiebesparing en hogere CO2-prijs

door Bart Staes (Europese fractie) op 20 december 2011 in "Klimaat en energie"

In 2020 moet de Europese Unie twintig procent minder energie gebruiken.

Als het aan de milieucommissie van het Europees Parlement ligt, wordt die doelstelling een bindende afspraak voor alle EU-landen. Op initiatief van de Europese groene fractie keurde de milieucommissie vandaag verder de aanvullende eis goed dat de prijs van CO2-uitstootrechten verhoogd wordt. Dat betekent dat de Europese Commissie meer emissierechten uit de totale hoeveelheid rechten van het Europees emissiehandelssysteem (EU EUTS) moet halen. "Andermaal toont het EP de Europese landen de juiste richting voor een klimaatbeleid dat effectief is," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen!).

"Twintig procent energiebesparing is een van de fundamenten van het Europees klimaatbeleid, daarom is het belangrijk dat we de EU-lidstaten nu ook aan die afspraak gaan houden", stelt Staes. "Door deze besparingen zal de CO2-prijs verder dalen en juist dat moeten we voorkomen door emissierechten uit het emissiehandelssysteem te halen. Het is goed dat we daar vandaag afspraken over hebben kunnen maken."

Het Europees Parlement weet zich in haar voorstellen gesteund door een belangrijk deel van het Europees bedrijfsleven, waaronder Philips, Unilever en Eneco. Staes: "Deze bedrijven hebben al een tijdje door dat een hoge CO2-prijs helpt in hun businessmodellen, waarin groene alternatieve centraal staan. Dan kunnen ze beter concurreren met vervuilende bedrijven, bijvoorbeeld in de staalindustrie."

Na de teleurstellende uitkomst van de klimaattop in Durban, moet de Europese Unie laten zien dat ze klimaatbeleid serieus blijft nemen, stelt Staes. Vooral de relatie met ontwikkelingslanden en de BRIC-landen, die al eerder met de gevolgen van klimaatverandering te maken krijgen, moeten we onderhouden. "We hebben daarin in Durban stappen gezet, die geven we nu een gevolg met aangescherpt Europees klimaatbeleid. Daarin gaat de vervuiler echt betalen voor zijn CO2-uitstoot", aldus Staes.

Contact: Bart Staes -