Winter Station in het Spoorwegmuseum


UTRECHT, 20111103 -- Honderden kerstbomen, duizenden lampjes, een ijsbaan met antieke carrousel en de geur van poffertjes en oliebollen: Het Spoorwegmuseum verandert ook dit jaar tijdens de kerstvakantie in het sfeervolle Winter Station. Twee weken lang bruist het museum van de activiteiten, iedere dag zijn er bijzondere muzikale- en acrobatische acts en leuke kinderactiviteiten. De strenge winters van de afgelopen jaren hebben Het Spoorwegmuseum geïnspireerd tot het samenstellen van een kleine tentoonstelling met als thema ‘winter op het spoor’. Winter Station is open voor publiek vanaf 24 december 2011 en loopt tot en met 8 januari 2012.

Spectaculaire opening op vrijdag 23 december
Op vrijdagavond 23 december is de knallende opening op het plein voor het Maliebaanstation. Vuurkunstenaar Pyromancer zal met de spectaculaire vuurshow ‘Pyroselle’ Winter Station openen. De show start om 19 uur, aansluitend is Het Spoorwegmuseum voor iedereen tot 21 uur gratis toegankelijk.

Gevarieerd programma
Gedurende Winter Station is er iedere dag een gevarieerd programma. Dit jaar zijn in het museum leuke, grappige internationale acrobatische acts te zien:

stRINGs
Zit je lekker ontspannen gitaar te spelen terwijl je op de trein wacht, komt de betoverende Aurélie het perron op lopen en - bam! - je leven verandert. Als je bijgekomen bent van de schok is zij al in de lucht verdwenen, op zoek naar die gladde kerel van de foto die ze in haar hand heeft. En heb je eindelijk voor elkaar dat ze jou, Vincent, echt ziet staan, klinkt het fluitsignaal van je vertrekkende trein... stRINGs is een theatrale combinatie van luchtacrobatiek en virtuoos gitaarspel ( www.hoogspanningtrapeze.nl ).

Cirque Magnifique.
Op een dag staat de stationsklok stil! In een poging om bij de tijd te komen stapelt een meisje vijf stoelen op een haast onmogelijke manier op elkaar. Zou het haar dit keer lukken om erbij te komen? Een komische klassieke circusact in een modern jasje door Carla van der Steen. Begeleid door prachtige live muziek van Tivo Beunk.

‘Antipode met koffers’.
Een meisje staat met haar koffers op de trein te wachten. Niets bijzonders, lijkt het.  Maar dan gebeurt er iets vreemds met de koffers; ze lijken te gaan zweven. Wat is er aan de hand? De Duitse artieste Antje Pode Mertens brengt een fascinerende act waarbij de zwaartekracht afwezig lijkt te zijn ( http://www.antjepode.de ).

[Winterstation in het Spoorwegmuseum Utrecht]


Schaatsbaan
Al vanaf 9 december kan er geschaatst worden in Het Spoorwegmuseum. Rondom een oude stoomlocomotief ligt een ijsbaan. Kom schaatsen tussen de mooie treinen van Het Spoorwegmuseum. Schaatsen zijn gratis te leen, en natuurlijk ontbreekt de traditionele ‘koek en zopie’ niet.

Voor de kinderen
Kinderen kunnen eindeloos rondjes draaien op de historische carrousel. De carrousel komt oorspronkelijk uit België waar hij in 1903 gebouwd werd door de firma DeVos te Gent. De carrousel is onlangs door studenten van de schildersvakschool Nimeto gerestaureerd. In het museum zijn er knutselworkshops en wordt er geschminkt, buiten rijdt de Jumbo Express, een speciaal treintje voor de kleintjes.

Data en openingstijden
Het Spoorwegmuseum is van 24 december 2011 tot en met 8 januari 2012 geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur (ook tijdens beide kerstdagen). Op nieuwjaarsdag is Het Spoorwegmuseum gesloten.
Opening vrijdagavond 23 december om 19 uur op het plein voor het Maliebaanstation.
Kijk voor meer informatie op de website: www.winterstation.nl