Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

De Nationale Wetenschapsquiz 2011

30 november 2011

Ontwerpers en wetenschappers pakken elkaar hard aan

Zitten de échte knappe koppen van Nederland bij de universiteiten of bij de ontwerpers? De achttiende editie van De Nationale Wetenschapsquiz (NWO/VPRO) moet uitsluitsel geven. Op zondagavond 26 december neemt een team van ontwerpers het op tegen drie wetenschappers. Deze zes mannen en vrouwen stellen hun creativiteit en kennis op de proef. De kijkers thuis kunnen live via internet meespelen en hun wetenschapskennis testen.

De drie wetenschappers die de eer van de academische wereld moeten gaan verdedigen zijn: theoretisch natuurkundige Erik Verlinde, winnaar van de prestigieuze NWO-Spinozapremie, bezig met een aanvulling op de Wetten van Newton; biologe Christa Testerink, die onderzoek doet naar stress bij planten en zo bijdraagt aan een oplossing van het wereldvoedselprobleem, en Peter-Paul Verbeek, die zich als wetenschapsfilosoof waagt aan de combinatie ethiek en technologie.

De ontwerpers die het wetenschappelijke team uitdagen zijn Piet Hein Eek, ontwerper, ondernemer en zelfverklaard 'alleswiller'; architect Vera Yanovshtchinsky, en Marlies Dekkers, Nederlands meest bekende en ambitieuze lingerieontwerpster.

De presentatie van de quiz is in handen van Lottie Hellingman en Rob van Hattum. De muziek wordt verzorgd door DJ Saint Paul. Uitzending: zondag 26 december 2011, 22.00 uur op Nederland 2. Herhaling: 27 december 2011, 09.15 uur op Nederland 2.

Zelf meespelen

Dit jaar kunnen kijkers ook weer live thuis meespelen met de quiz. Met de laptop op schoot kunnen zij spelen tegen de rest van Nederland. Naast de eeuwige roem als dé winnaar van de Online Nationale Wetenschapsquiz, maken kijkers ook kans op een uniek decorstuk van één van de quizvragen. Via www.wetenschap24.nl/nwq kunnen kijkers zich aanmelden om de quiz live mee te spelen. Hier kunnen deelnemers ook vast vragen van voorgaande jaren oefenen.

Iedereen kan als vanouds via kranten, tijdschriften en internet meespelen met De Nationale Wetenschapsquiz. De quizvragen verschijnen vanaf 1 december in verschillende kranten en bladen en op www.nwo.nl/quiz. Uiterste inzenddatum is zondag 18 december. De hoofdprijs: een week naar La Palma inclusief een bezoek aan de William Herschel telescoop.

De Nationale Wetenschapsquiz wordt georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO) in samenwerking met de VPRO.

Juniorquiz

In De Nationale Wetenschapsquiz Junior strijden vier basisschoolklassen om de titel `De knapste klas van Nederland'. In de finale zullen de klassenvertegenwoordigers uit groep 8 van Het Talent uit Lent, 4e Montessorischool de Pinksterbloem uit Amsterdam, Vesterhavet uit Hoofddorp en De Meerpaal uit Terneuzen het tegen elkaar opnemen. Welke klas zal zich een jaar lang `De knapste klas van Nederland' mogen noemen? Kijk op 28 december om 17.00 uur naar Z@PP (Nederland 3).

Basisschoolkinderen en -klassen kunnen ook dit jaar weer via kranten, tijdschriften en www.nwo.nl/quiz meedoen met de Juniorquiz. Uiterste inzenddatum is zondag 18 december. De hoofdprijs: een week naar Genève, Zwitserland met een bezoek aan CERN, de Europese deeltjesversneller.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de onafhankelijke nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks investeert NWO ruim 500 miljoen euro in onderzoek, vernieuwende instrumenten, apparatuur en instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5000 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij en het bedrijfsleven.

..............................

Meer informatie:

* NWO, afdeling Voorlichting & Communicatie
* t.: +31 (0)70 344 07 41, voorlichting@nwo.nl

laatst gewijzigd op 30 november 2011