Politie Twente

Illegaal vuurwerk in beslag genomen
Hengelo
Donderdag 22 december is bij een 40-jarige Hengeloër in huis een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk aangetroffen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

In de woning aan de Louis van Gasterenstraat werd ongeveer 250 kilo illegaal vuurwerk gevonden. Al het vuurwerk is in beslag genomen.

Politie Twente waarschuwt dat het kopen van illegaal vuurwerk strafbaar is. Bovendien vormen grote partijen (illegaal) vuurwerk die in woonbuurten of andere niet veilige plekken worden opgeslagen een gevaar voor omwonenden. Jaarlijks vinden persoonlijke ongelukken plaats met (illegaal) vuurwerk, met ernstig letsel of zelfs dodelijke slachtoffers tot gevolg.
(2011119942)

Verkeersongeval met letsel
Oldenzaal
Op vrijdag 23 december omstreeks 19.20 uur is een 18-jarige jongeman uit Enschede gewond geraakt bij een verkeersongeval. Hij is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De jongeman reed op zijn scooter over de Tulpstraat in de richting van de Noordwal komende vanaf de Ootmarsumsestraat. Een 24-jarige automobilist uit Overdinkel reed in tegenovergestelde richting en wilde de Deken Scholtenstraat inrijden. Hij zag hierbij de scooterrijder niet. Een aanrijding was het gevolg.
(20111122015)

Huisverbod opgelegd
Enschede
Op vrijdag 23 december heeft een 33-jarige man uit Enschede een huisverbod opgelegd gekregen i.v.m. huiselijk geweld. Hulpverlening is opgestart.

Huisverbod
Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld verder terug te dringen. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen.
De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht en escalatie kan worden voorkomen. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of door de politie indien zij daartoe wordt gemandateerd.
De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Een uithuis geplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De uithuis geplaatste heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter.
Meer informatie over het huisverbod is te vinden op www.huisverbod.nl
(2011121962)
Verwaarloosde honden aangetroffen
Enschede
Op vrijdag 23 december is in Enschede aan de Christiaan de Wetstraat een 40-jarige vrouw uit Enschede aangehouden op verdenking van het verwaarlozen van vier honden. De vrouw is overgebracht naar het politiebureau, waar zij is gehoord. De vrouw heeft hier een afstandverklaring ondertekend, waarmee ze vrijwillig afstand heeft gedaan van de honden. De vrouw is later heengezonden. De vier honden zijn door de dierenambulance overgebracht naar een dierenkliniek. Hier zijn de honden onderzocht en behandeld door een dierenarts. De honden zijn daarna overgebracht naar het Dieren Opvang Centrum (DOC) in Enschede.
(2011121933)

Auto te water
Vriezenveen
Op vrijdag 23 december omstreeks 22.40 uur kwam er een melding binnen van een auto te water langs de N36 bij Vriezenveen. Een 31-jarige automobilist uit Wierden reed vanaf Vriezenveen in de richting van Almelo. Ter hoogte van hectometerpaal 12.6 is hij de macht over het stuur kwijt geraakt, de berm ingeschoten en in het water beland. De man is met onderkoelingsverschijnselen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De man was verder niet gewond. In verband met mogelijk alcoholgebruik heeft de man een blaastest ondergaan. Deze wees uit dat de man teveel alcohol had genuttigd. Zijn rijbewijs is evenals het kentekenbewijs van de auto ingevorderd. Proces verbaal zal worden opgemaakt.
(2011122070)

Kerstmiddag in Hengelo
Hengelo
De kerstmiddag in de Hengelose horeca op 24 december was ook dit jaar goed bezocht. Vele bezoekers van de binnenstad in Hengelo brachten de middag en de vooravond door in een horecagelegenheid. Over het algemeen is de middag rustig en gezellig verlopen. Veel horecazaken sloten omstreeks 20.00 uur hun zaak. Dit zorgde voor een snelle leegstroom vanuit de binnenstad zonder noemenswaardige incidenten. De politie heeft de volgende processen verbaal opgemaakt: 2 keer voor verstoring openbare orde, 10 keer voor wildplassen, 1 keer voor het overtreden van een inrijverbod, 2 keer voor het niet kunnen tonen van een identiteitskaart. Daarnaast zijn 8 personen door de politie aangehouden o.a. voor belediging en mishandeling. Na verhoor door de politie zijn ze alle 8 weer in vrijheid gesteld.
(2011122295)

Eerder verzonden persbericht op 12 december jl.

Extra toezicht in binnenstad Hengelo op 24 december

Hengelo

Op vrijdag 24 december zal het in de horeca in Hengelo naar verwachting weer erg druk zijn. Het is een traditie dat op 24 december 's middags en 's avonds velen een bezoek brengen aan de horeca in Hengelo. Door samen te zorgen voor de veiligheid kan het ook gezellig blijven.

Rol voor Hengelose horeca en voor de bezoekers
Allereerst kunnen horecabezoekers zelf een bijdrage leveren aan de veiligheid. Dit, door o.a. niet onder invloed van teveel alcohol deel te nemen aan het verkeer. Regel een "BOB" en laat je rijden. De Hengelose horeca hebben ook een belangrijke rol om het uitgaan veilig te houden. Bijvoorbeeld door kerstversiering te hebben, die voldoet aan de in Nederland geldende regelgeving en het vrijhouden van (nood)uitgangen. Ook moet er nadrukkelijk op worden toegezien dat de maximaal toegestane hoeveelheid horecabezoekers niet wordt overschreden.

Handhaving en toezicht
Door verschillende instanties wordt er op 24 december op toegezien dat de veiligheidsregels in acht worden genomen. De gemeente, de brandweer en de politie in Hengelo zullen hierin een belangrijke rol vervullen. Dit met het doel om de veiligheid in het verkeer, in de horeca en in de binnenstad te vergroten. Er worden bijvoorbeeld verkeerscontroles gehouden, gericht op alcoholgebruik en in de binnenstad zal er veel toezicht zijn in en rondom de horecagelegenheden.

Rijbewijs kwijt
Enschede
Een 39-jarige vrouw uit Enschede is in de nacht van 25 op 26 december haar rijbewijs kwijtgeraakt nadat zij met teveel alcohol op, haar snorfiets bestuurde. Ook bleek haar snorfiets te hard te rijden.
De vrouw reed over de Boulevard 1945 toen haar rijgedrag agenten opviel. Ze lieten haar stoppen en omdat zij naar alcohol rook werd ze naar het bureau gebracht voor een ademanalyse. Die wees een promillage van 1.30 uit. Op de rollerbank bleek haar snorfiets een snelheid van 46 km/u te halen. De vrouw, een beginnend bestuurder, heeft daarvoor een proces-verbaal gekregen en daarnaast is haar rijbewijs ingenomen voor het rijden onder invloed.
(2011122500)

Twee inbrekers aangehouden
Enschede
Twee Enschedeërs van 22 en 25 jaar, zijn in de nacht van 25 op 26 december rond 6.15 uur aangehouden op verdenking van inbraak in een woning aan de Pijlhuishorst.
Nadat de melding van een inbraak binnenkwam, gingen agenten ter plaatse. De bewoners verklaarden dat twee mannen hadden ingebroken en dat er in ieder geval een televisie en een portemonnee waren ontvreemd. Zij hadden de mannen nog net gezien voordat zij er vandoor gingen. Op basis van het signalement van de inbrekers konden agenten even later op de Fresiastraat de twee mannen aanhouden. Zij zijn voor nader onderzoek ingesloten.
(2011122529)
-----------------------