KNHS

KNHS-Subli Kampioenschappen jonge dressuurpaarden bewijzen hun waarde 26 december 2011


ERMELO (KNHS) - Op vrijdag 23 december was het KNHS Centrum te Ermelo het decor van de finales van de KNHS-Subli kampioenschappen voor vier-, vijf- en zesjarige dressuurpaarden. Ondanks de matige belangstelling van de zijde van het publiek bewees ook deze tweede finale dat de paarden in deze competitie zeer natuurlijk worden voorgesteld. Daardoor is de jury in staat een zeer goed beeld te krijgen van de bewerkbaarheid en de instelling van de deelnemende paarden. "We zijn als juryleden in staat een zeer goed beeld te krijgen van de mogelijkheden die de paarden hebben", aldus jurylid Karin Retera.

De kampioenstitels ging bij de vierjarigen naar de hengst Hexagon's Charon (Rubiquil x Havidoff) van Thamar Zweistra (Schore). Bij de vijfjarigen kreeg de merrie Beau-Sejour (Flemmingh x Tolbert) met Marie-José Hulsman (Schalkwijk) het kampioenslint omgehangen. En bij de zesjarigen was het Custom Zadels Anoraline (Samba Hit x Amiral) met Engie Kwakkel (Heerde) die als kampioen kon worden gehuldigd.

Vierjarigen

De vierjarige dressuurpaarden liepen één wedstrijd, terwijl de beste vijf paarden van de vijf- en zesjarigen een finale dienden te lopen. Karin Retera, die als voorzitter van de jury de vierjarigen beoordeelde, was zeer lovend over Hexagon's Charon. "Een paard met een enorme instelling, zeer bereidwillig en sterk functioneel bewegend, met in alle drie de gangen veel souplesse, kracht en balans. Voor ons de uitblinker in alle drie de bewegingen, waarbij dit paard voor de stap zelfs het cijfer tien kreeg. Een vierjarige die alles in zich heeft om een dressuurpaard te zijn", aldus Retera, die als enige minpuntje vond dat de hengst over iets meer formaat zou mogen beschikken. De hengst Chakakahn (Sir Donnerhall x Jazz) met Ellen Wynia (Steenbergen) in het zadel eindigde als tweede. "Voor ons een paard met een heel mooi type, schitterend front en een enorme uitstraling. In de gemakkelijke natuurlijke draf van dit paard kan hij zeer eenvoudig verruimen en verzamelen, maar we vonden de winnaar net iets completer", vervolgde Retera.
Als derde eindigde de hengst Checavara N die net als de kampioen in deze klasse de hengst Rubiquil als vader heeft. Checavara N werd gereden door Chantal Nijpjes (Middelburg). Volgens Karin Retera een paard met een iets ouderwets type. "Het is een indrukwekkend paard, dat beschikt over een enorm sterke voorhand. In het eerste gedeelte van de proef oogde de combinatie iets gespannen. Maar de galop waar dit paard over beschikt is indrukwekkend", aldus Retera.

Vijfjarigen

Aan het eerste onderdeel van het KNHS-Subli Kampioenschap voor vijfjarige dressuurpaarden kwamen twintig combinaties in de ring en gingen vijf paarden de hoogste eer verdelen. In de eerste wedstrijd, waarvan het resultaat meetelde voor de einduitslag, zegevierde Marie-José Hulsman met Beau-Sejour. De combinatie zette een zeer sterke proef neer en reed zich met een score van 81% naar een voorsprong van 3.2% op Miranda Rongen (Wijchen) met Sir Fashion (Sir Donnerhall x Rosenkavalier). Grand Cru Hoeve's Brokaat (Samba Hitt II x Vincent) eindigde met Jennifer Sekreve (Elspeet) als derde op vijf procent achterstand van Hulsman. In de finale bouwde Beau-Sejour steeds meer spanning op, waardoor de galop niet echt meer uit de verf kwam. "Het paard is in draf zeer lichtvoetig en toont een constante goede verzameling, waarbij het paard mooi stil in de aanleuning blijft", aldus jurylid Retera. De tegenvallende galop respises deden haar in de finalewedstrijd als derde eindigen, met een score van 80.10%, waardoor deze combinatie eindigde op een gemiddelde van 80.95%. Jennifer Sekreve zette met Grand Cru Hoeve's Brokaat een finale wedstrijd neer die klonk als een klok. "Alle drie de basisgangen werden continue zeer zuiver gereden, met een goede balans en heel veel souplesse. Misschien dat het totaalbeeld iets meer bergop zou mogen zijn, maar het paard is heel mooi stil in de aanleuning", aldus Retera.

Het was dan ook Grand Cru Hoeve's Brokaat met Jennifer Sekreve die deze tweede wedstrijd winnend wisten af te sluiten met ruim drie procent voorsprong op Miranda Rongen met Sir Fashion en bijna vijf procent voorsprong op Marie-José Hulsman. Aan het einde bleek dat net niet genoeg, waardoor Hulsman met Beau-Sejouir kampioen werd en Jennifer Sekreve met Grand Cru Hoeve's Brokaat tweede werd met een achterstand van 0.15%. Door het sterke rijden van Sekreve zakte Miranda Rongen met Sir Fashion terug naar de derde plek. "Een paard dat over een grootramig model beschikt en dat zich kenmerkt door een lichtvoetige wijze van lopen. Vooral in de draf toont dit paard veel expressie. In de stap zou dit paard iets meer losgelatenheid mogen tonen", aldus Retera.

Zesjarigen

Bij de zesjarige paarden die deelnamen aan dit KNHS-Subli Kampioenschap bleek de uitslag van de halve finale exact gelijk aan de uitslag van de finale. Engie Kwakkel (Heerde), die in de eerste wedstrijd, een vrije proef, reeds verpletterend had uitgehaald met Custom Zadels Anoraline deed dat in de finale opnieuw. In de kwalificatie wedstrijd scoorde Kwakkel 86.30% en zette daarmee Robin Beekink (Heeswijk Dinther) met Bella Rosa (Belissimo M x Hohenstein) op een achterstand van ruim vijf procent, terwijl Beekink in de finale op bijna twee procent achterstand eindigde. Manon van Hylckama-Vlieg (Schoorl) werd met Archibald (Krack C x Democraat) tweemaal derde.
Monique Peutz, die als voorzitter van de jury fungeerde, sprak van een hele sterke rubriek met een kopgroep van drie echt hele goede paarden. "Anoraline is technisch zeer goed voor elkaar en beschikt over drie zeer goede basisgangen. In draf valt een extreem mooi voorbeen op. Wel wil ik opmerken dat in draf het achterbeen iets meer zou mogen aantreden. In de stap is Anoraline zuiver, maar zou iets meer kunnen verruimen en ook zou ik graag iets meer hals lengte willen zien. De galop is extra goed en wordt mooi bergop gesprongen. Ook de wissels - er dienen vier wissels te worden gesprongen in deze proef, die ook wordt gereden door de zesjarige deelnemers aan het WK - waren goed, alhoewel ze misschien iets scheef werden gesprongen", aldus Peutz. Robin Beekink stelde Bella Rosa is een heel mooi gereden proef netjes voor. "De wissels waren redelijk goed en duidelijk was tijdens deze proef te zien dat aan alles een degelijke africhting ten grondslag ligt. Het paard moet nog iets meer aan kracht winnen, waardoor onder andere de draf nog iets expressiever wordt. De stap is zeer goed, met veel ruimte en lossigheid", aldus Peutz.
Manon van Hylckama-Vlieg reed zich met de schimmel Archibald naar de derde plaats. "Archibald is een schitterend paard, met een hele goede draf, waarbij de middendraf extra opviel. Daarbij blijft het paard heel mooi stil in de aanleuning. De stap is redelijk goed. Jammer was dat in het galopgedeelte veel spanning werd opgebouwd. Daar liet de combinatie vele punten liggen, door drie van de vier wissels na te springen en één ging helemaal fout. Dat was na een zeer sterk begin erg jammer", aldus Peutz.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Klik hier voor de uitslagen.

Uitslag finale KNHS-Subli Kampioenschap vierjarige dressuurpaarden (vrije proef):


1) Thamar Zweistra (Schore) - Hexagon's Charon (Rubiquil x Havidoff) - 87.00%

2) Ellen Wynia (Steenbergen) - Chakakahn (Sir Donnerhall x Jazz) - 81.80%

3) Chantal Nijpjes (Middelburg) - Checavara N (v. Ribiquil) - 79.80%
4) Marije de Lange (Hellevoetsluis) - Casper (v. Johnson) - 76.805
5) Dinja van Liere (Kapelle) - duval's Capril Sonne (v. Rhodium) - 75.20%

Uitslag finale KNHS-Subli Kampioenschap vijfjarige dressuurpaarden (FEI Dressage Test):


1) Marie-José Hulsman (Schalkwijk) - Beau-Sejour (Flemmingh x Tolbert)
- 80.95%

2) Jennifer Sekreve (Elspeet) - Grand Crus Hoeve's Brokaat (Samba Hit II x Vincent) - 80.80%

3) Miranda Rongen (Wijchen) - Sir Fashion (Sir Donnerhall x Rosenkavalier) - 80.10%

4) Dinja van Liere (Kapelle) - Hexagon's Bon Ami (v. Labo) - 76.30%
5) Thamar Zweistra (Schore) - Hexagon's Banderas (v. Rubi's Radetzky) - 75.40%

Uitslag finale KNHS-Subli kampioenschap zesjarige dressuurpaarden (FEI Dressage Test):


1) Engie Kwakkel (Heerde) - Custom Zadels Anoraline (Samba Hit x Amiral) - 83.15%

2) Robin Beekink (Heeswijk Dinther) - Bella Rosa (Belissimo M x Hohenstein) - 79.80%

3) Manon van Hylckama-Vlieg (Schoorl) - Archibald (Krack C x Democraat)
- 76.30%

4) Romy van der Schaft (Wenum-Wiesel) - Androdine (v. Sandro Hit) - 75.50%

5) Phillip van Ommen (Stan aan 't Haringvliet) - Presidents Allright (v. Jazz) - 73.305


* De vijf beste KWPN-geregistreerde paarden bij de vier- en vijfjarigen hebben met deze prestatie een plaats in het selectietraject voor het WK Jonge Dressuurpaarden in Verden 2012 verworven.

Foto Thamar Zweistra en Charon door: www.melissen.net