Burgerinitiatief Helianthos

Persbericht van Helianthos

Een groep verontruste burgers, onder meer actief in plaatselijke energie initiatieven, ondernemers, de politiek, academici en het maatschappoelijk middenveld is een actie gestart om de zonnecel technologie Helianthos voor Nederland te behouden. De groep is verontwaardigd, omdat de technologie, waarin de afgelopen 20 jaar ruim 100 miljoen Nederlands gemeenschapsgeld is gestopt, voor 3,5 miljoen overgedaan dreigt te worden aan het bedrijf Solmateq in Quatar. Solmateq zou ook recent een samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten met het Energie Onderzoekcentrum Nederland (ECN) en enkele universiteiten, verenigd in het Brabantse Solliance.

Betekent dit dat de Nederlandse onderzoekswereld, die ook met gemeenschapsgeld wordt betaald, gaat verhinderen dat dit product naar de markt wordt gebracht? Dit kan toch niet de bedoeling zijn van het Nederlandse innovatiebeleid, zo stelt de groep in een manifest. In dit manifest, getiteld 'Heeft de Groene Polder nog tanden?' richt de groep zich tot Nederlandse banken, investeerders, kamer en kabinet. Deze partijen wordt gevraagd de koppen bij elkaar te steken in een uiterste poging om een oplossing voor Helianthos te vinden. Het manifest stelt dat de Helianthos/technologie concurrerend zal kunnen zijn met andere zon PV technieken op de wereldmarkt. Er is een businesscase gemaakt die gunstige vooruitzichten laat zien. Om de technologie in productie te nemen is wel eerst 50 miljoen nodig. Dit een veel gunstiger propositie dan de 150 a 200 miljoen waar eerder Nuon en ING van uit zijn gegaan bij het werven van investeerders.

Helianthos is een zonnecel van het type dunne film. Energiebedrijf Nuon, die de technologie eerder had gekocht van Ako Nobel, wilde er vanaf nadat het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall Nuon in 2008 had overgenomen. Nuon heeft anderhalf jaar samen met ING geprobeerd om de technologie te verkopen. Toen ook een laatste poging in de zomer afketste heeft Nuon de proeffabriek in Arnhem gesloten en 70 mensen ontslagen.

Het manifest is de afgelopen dagen door 100 mensen ondertekend. Onder hen bevindt zich oud-minister van Economische Zaken Rudolf de Korte (VVD), diverse lokale politici van GroenLinks en D66, alsmede vertegenwoordigers van lokale energie-initiatieven, zoals stichting Nudge en de organisatie e-Decentraal.

Ook is burgers opgeroepen om zelf de 3,5 miljoen bijeen te brengen die kan verhinderen dat Helianthos naar Quatar gaat. Er is geen gironummer geopend, maar bereidverklaringen worden voorlopig geregistreerd. De organisatoren laten weten rekening te houden met de terecht strenge regels die Nederland kent bij het werven van particuliere investeerders. Uit het feit dat na enkele dagen de teller staat op ruim 200.000 euro, leiden de organisatoren af dat de verontwaardiging groot is. Ook hebben zich nog enkele private investeerders gemeld die in gesprek zouden willen met Nuon om de productie in Arnhem op poten te zetten.

Belangstellenden kunnen linken naar
http://www.helianthos.intransition.eu/

De laatste berichten zijn dat Nuon op 5 januari een beslissing wil nemen over de deal met Solmateq...

Van de politiek wordt verder gevraagd aandacht te schenken aan wat genoemd wordt de structurele problemen waar duurzame innovaties in Nederland tegenaan lopen. In de begeleidende brief wordt onder meer gesteld: "Als het gaat om de verduurzaming van de samenleving wekt Nederland al geruime tijd de indruk dolgraag voor het examen te willen slagen zonder er voor te willen leren."
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.helianthos.intransition.eu
Bijlage:
* manifest en ondertekenaars helianthospdf
* begeleidende mailpdf




Razende Robot Reporter