UMC Utrecht


Vijf miljoen voor onderzoek hartinfarct



De Hartstichting trekt vijftien miljoen euro uit voor nieuw, grootschalig onderzoek naar hartfalen, hartinfarct en slagaderverkalking. Prof.dr. Pieter Doevendans van het UMC Utrecht ontvangt vijf miljoen euro voor nieuw onderzoek naar de reparatie van de hartspier na een infarct.

De vijftien miljoen euro wordt verdeeld over drie grote projecten waarbij meerdere Nederlandse universitaire medische centra samenwerken. Elk project omvat het hele traject van fundamenteel onderzoek naar de oorzaken van de ziekte tot onderzoek naar de toepassing van de nieuw verworven kennis bij patiënten.

Beste stamcel
Het onderzoek van Doevendans richt zich op de reparatie van de hartspier na een infarct.
Na een hartinfarct sterft vaak een deel van de hartspier af. Het hart pompt hierdoor minder goed. Artsen kunnen dit verloren stukje hartspier nu nog niet herstellen. Experimenten om het hart te repareren met stamcellen waren tot nu toe maar matig succesvol. Het nieuwe onderzoek moet hier verandering in brengen door onder meer systematisch meerdere stamcelbronnen te vergelijken.

Wetenschappers gaan op zoek naar de beste stamcel om te gebruiken en naar wat het succes van een behandeling bepaalt. De onderzoeksleiding is in handen van prof.dr. Pieter Doevendans en prof.dr. Hans Clevers van het KNAW - Hubrecht Instituut.

Nieuwe samenwerking
De onderzoeken maken deel uit van Cardiovasculair Onderzoek Nederland (CVON). Dit
nieuwe initiatief is een krachtenbundeling van de hoofdrolspelers in het Nederlands hart- en
vaatonderzoek: NFU, KNAW, ZonMW en de Hartstichting. De gezamenlijke aanpak is nieuw
in het veld van hart- en vaatonderzoek.
vrijdag 23 december 2011