Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 27-12-2011 Ook zittende huurders benadeeld door Donnerpunten

De recente aanpassing van het puntenstelsel heeft niet alleen gevolgen voor starters en huurders die willen verhuizen. Ook zittende huurders worden benadeeld door de extra ´Donnerpunten´. Hun rechtspositie wordt aanzienlijk uitgehold.

In de zogenaamde schaarstegebieden - 140 gemeenten in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland- hebben de huurwoningen per 1 oktober extra woningwaarderingspunten gekregen. Door deze extra punten is de ´maximale huur´ fors hoger geworden, waardoor verhuurders een veel hogere huur kunnen vragen op het moment dat ze een woning opnieuw verhuren. Starters en huurders die verhuizen voelen dat in de portemonnee.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/hamervanrechter.jpg ´Voor zittende huurders verandert er niets´, schrijft het ministerie op haar website. maar helaas is dat niet waar. De 'Donnerpunten' hebben wel degelijk negatieve gevolgen voor zittende huurders.

Zittende huurders die tot 1 oktober een huurverlagingsprocedure konden starten, hebben die mogelijkheid opeens niet meer, of kunnen de huurprijs minder ver laten verlagen bij de huurcommissie. Ook al hebben ze jarenlang een huur betaald die boven de (toen geldende) maximumhuur lag. En voor zittende huurders van een woning met gebreken (die de verhuurder niet wil verhelpen) wordt het veel moeilijker om een huurverlagingsprocedure te starten (bij de huurcommissie), Tenslotte hebben de Donnerpunten gevolgen voor de huurprijsliberalisatie.

Minder huurverlaging na jarenlang teveel betalen

Zittende huurders die meer betalen dan de maximale huur kunnen via de huurcommissie huurverlaging afdwingen. Dat recht op huurverlaging wordt door de Donnerpunten uitgekleed. Voorbeeld: Mevrouw de W. woont al jaren in een krappe tweekamerwoning in Amsterdam en betaalt daar al jaren te veel voor: 650 euro per maand. Tot 1 oktober 2011 was de maximale huur van haar woning 487 euro. Dat betekent dat mevrouw de W. via de huurcommissie een huurverlaging van 163 euro per maand had kunnen krijgen. Maar per 1 oktober 2011 is de maximale huur voor deze woning gestegen naar 610 euro. Voor mevrouw de W. betekent dit dat een procedure bij de huurcommissie nog maar 40 euro huurverlaging oplevert, in plaats van 163 euro.

Minder huurverlaging voor ernstig verwaarloosde woning

Als de woning ernstige gebreken heeft die de verhuurder niet wil verhelpen kan de huurcommissie de huur verlagen tot een bepaald percentage van de maximale huur. Deze stok achter de deur om verhuurders tot onderhoud te dwingen boet door de Donnerpunten in aan kracht. Voorbeeld: De familie B uit Ede huurt voor 450 euro per maand een woning met ernstige gebreken. Volgens het puntenstelsel is de maximale huur van deze woning 487 euro. Vanwege de ernstige gebreken brengt de huurcommissie de werkelijk te betalen huur terug naar 40 % van de maximale huur, 195 euro. Tot 1 oktober 2011 levert dat de familie B een huurverlaging op van 255 euro per maand. Vanaf 1 oktober 2011 is in hetzelfde geval de huurverlaging slechts 205 euro. Deze familie loopt door de Donnerpunten 50 euro per maand mis.

Nieuwe woning niet langer onterecht geliberaliseerd

Nieuwe huurders van een woning met een geliberaliseerde huurprijs hebben het recht om hun woning te laten toetsen aan het puntenstelsel. Dat kan tot zes maanden nadat het huurcontract is ingegaan. Door de Donnerpunten zullen minder van deze woningen als `onterecht geliberaliseerd' worden beoordeeld. Voorbeeld: De heer K uit Utrecht huurt een ruime, maar matig onderhouden ´luxe studio´ van 1350 euro per maand. Per 1 oktober is de maximale huur van deze woning 718 euro, een zogenaamde ´geliberaliseerde´ huurprijs. Dat betekent dat de huurcommissie niets kan doen voor de heer K, want voor geliberaliseerde woningen geldt dat de verhuurder mag vragen wat hij wil. Volgens de puntentelling die tot 1 oktober nog gold had deze zelfde woning slechts 644 euro mogen kosten, een niet geliberaliseerde huurprijs, en had de heer K wel stappen kunnen ondernemen om de huur te laten verlagen. Dankzij de Donnerpunten betaalt de heer K ruim 700 euro per maand extra.

Vragen over de Donnerpunten?

Heeft u als huurder vragen over de Donnerpunten? Neem dan contact op met de Huurderslijn, de telefonische service voor leden van de Woonbond (Vanaf 8 januari). Als er in uw woonplaats een Huurteam of een Steunpunt Wonen actief is kunt u ook daar terecht met vragen over de maximale huur. De Woonbond voert samen met de Huurdersvereniging Amsterdam een bodemprocedure om een gerechtelijke uitspraak over de Donnerpunten af te dwingen. Meer daarover leest u onder lopende acties.

Zie ook:

Bereken uw maximale huur, met en zonder Donnerpunten