Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Brancheorganisatie STIOG ziet Deens kansspelmodel als voorbeeld voor Nederland "Denen tonen realiteitszin met open kansspelmarkt 2012"

Laren, 27 december 2011 - De brancheorganisatie voor online kansspelaanbieders STIOG (Stichting Online Gaming Nederland) is blij met de openstelling van de Deense kansspelmarkt vanaf 1 januari 2012. Meerdere online kansspelaanbieders kunnen dan opereren in een markt die tot eind 2011 alleen toegankelijk was voor het staatsbedrijf Danske Spil. "Denemarken toont met deze openstelling (internet)realiteitszin. Na onder andere Engeland, Frankrijk, Italië, België, Ierland, Griekenland en Malta, schakelen nu ook onze noorderburen over van een monopoliesysteem naar een meervoudig licentiestelsel. Het is een goed voorbeeld voor het Nederlandse kansspelbeleid; zeker gezien de overeenkomsten tussen de Deense en (voorgenomen) Nederlandse kansspelwetgeving", zegt STIOG-woordvoerder Robin Linschoten.

Het wetsvoorstel voor een open kansspelmarkt werd vorig jaar al vrijwel unaniem gesteund door het Deens parlement, maar is nu dus ook door de Europese Commissie goedgekeurd. 38 online kansspelaanbieders hebben inmiddels hun Deense licentie te pakken, waaronder enkele STIOG-stakeholders, zoals Unibet, Betfair en bwin.party.

Transparant vergunningenstelsel
Linschoten: "De Denen laten zien dat - als aan een aantal kernvoorwaarden wordt voldaan - de vraag naar online poker-, casinospelen en weddenschappen op een goede manier wordt gereguleerd. Dit zowel kwantitatief als kwalitatief, en met een attractief aanbod. Bovendien heeft de Deense regering gekozen om een lagere kansspelbelasting te heffen voor online versus offline kansspelen. Iets wat onlangs is goedgekeurd door de Europese Commissie. En dat is precies wat wij in Nederland ook willen bewerkstelligen. Net als de Nederlandse regering staat STIOG achter een gereguleerd efficiënt en effectief, transparant vergunningenstelsel, zonder maximum aantal licentie-restricties. Maar waar alleen die aanbieders worden toegelaten die voldoen aan strenge eisen op het gebied van het tegengaan van het witwassen van gelden en het voorkomen van gokverslaving."
Noot voor de redactie,