Productschap Diervoeder

27/12/2011

Centrum Diervoeding en Productschap Diervoeder bundelen krachten

Het Productschap Diervoeder (PDV) en het Centrum Diervoeding (CD) zijn onlangs een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van voederwaardering aangegaan.

Beide partijen menen dat door samenwerking met elkaar én met het bedrijfsleven en (inter)nationale kennisinstellingen, Nederland een sterkere kennispositie kan opbouwen. De dierlijke productieketens in Nederland kunnen hier hun voordeel mee doen omdat een goed toepasbare voederwaardering van groot belang is voor bevordering van diergezondheid, productkwaliteit, productie-efficiëntie en milieukwaliteit.

Het Centrum Diervoeding is een bundeling van expertise en capaciteit op het terrein van de diervoeding van Wageningen UR Livestock Research, het Departement Dierwetenschappen van Wageningen University en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. De missie van het Centrum Diervoeding is het ontwikkelen van fundamentele en toegepaste kennis op het terrein van de diervoeding. Het thema `Voederwaardering(systemen)' is daarin een van de centrale aandachtsvelden. Het Productschap Diervoeder stelt zich ten doel voederwaarderingssystemen voor de dierlijke productieketen verder te ontwikkelen, te optimaliseren en te internationaliseren.

De belangrijkste doelen van de samenwerking zijn: (i) wetenschappelijk gefundeerde innovatie, ontwikkeling en optimalisering van voederwaarderingssystemen en de voederwaardering als zodanig; (ii) internationale samenwerking op het terrein van de voederwaardering door samenwerking met internationaal leidende universiteiten en researchinstituten en (iii) intensieve wisselwerking tussen enerzijds diervoedingsonderzoek en (hoger) diervoedingsonderwijs en anderzijds diervoederbedrijfsleven en de primaire dierlijke productieketen. Het Centrum Diervoeding richt zich daarbij primair op de ontwikkeling van voederwaarderingsconcepten, het Productschap Diervoeder op de ontwikkeling van voederwaarderingsproducten. De ontwikkeling van voederwaarderingssystemen, inclusief het ontwikkelen van een voederwaardetabel, wordt gezamenlijk uitgevoerd.

De overeenkomst heeft een looptijd tot 31 december 2015, waarbij partijen de intentie hebben de samenwerking te continueren (in dezelfde of een andere vorm).

De samenwerking heeft ook fysiek gestalte gekregen. Met ingang van 1 december 2011 zijn de medewerkers van het Productschap Diervoeder die zich bezighouden met voederwaardering(systemen) - de CVB-activiteit van het productschap - officieel gehuisvest in het gebouw Zodiac op de Campus van Wageningen University. Beide partijen verwachten synergievoordelen te kunnen behalen door directe persoonlijke contacten tussen medewerkers van het Centrum Diervoeding en het Productschap Diervoeder op dit complexe en uitdagende werkterrein.