Politie Brabant Zuid-Oost

Politie Brabant Zuid-Oost bereidt zich voor op feestelijke jaarwisseling

Zuidoost-Brabant, 27-12-2011 o Politie Brabant Zuid-Oost is druk bezig met de voorbereidingen voor de jaarwisseling. De inzet zal vooral gericht zijn op een ordelijk verloop, met behoud van het feestelijke karakter van Oud en Nieuw. De stelregel van Politie Brabant Zuid-Oost is dan ook "Vriendelijk doch streng". Politie Brabant Zuid-Oost werkt ook tijdens de jaarwisseling nauw samen met de brandweer, de ambulancedienst en de gemeenten in de regio.

Agressie tegen hulpverleners

De politie zal bij geweld tegen hulpverleners daadkrachtig optreden en onmiddellijk ingrijpen. In alle gevallen zal worden overgegaan tot aanhouding en het opmaken van een proces-verbaal. Er zal ook snelrecht worden toegepast. Op de sitewww.nederlandveilig.nl/veiligheidopstraat is meer informatie te vinden over hoe te handelen bij geweld op straat.

Vuurwerk

Er vallen steeds meer zwaargewonden door vuurwerk. Zelfgemaakte projectielen en illegaal vuurwerk zorgen voor de meeste ernstige letsels. Politie en OM geven rond de jaarwisseling dan ook hoge prioriteit aan opsporing, aanhouding en vervolging van vuurwerkbommenmakers. Hessel Schuth (Hoofdofficier van Justitie): "Het Openbaar Ministerie introduceert een hogere strafeis voor iedereen die stunt met zwaar professioneel (illegaal) vuurwerk of zelf vuurwerkbommen maakt. Overtreders komen er niet meer vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf en dus een strafblad krijgen." Iedereen die meer weet over vuurwerkbommenmakers, kan dit melden bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Op de jongerenwebsitewww.vraaghetdepolitie.nl is een aparte hoek over vuurwerk ingericht.

Woninginbraken

In voorgaande jaren is gebleken dat inbrekers ook tijdens de jaarwisseling hun slag slaan. Het aantal woninginbraken tijdens Oud en Nieuw is dan ook dit jaar een aandachtspunt van de Politie Brabant Zuid-Oost.

Informatie

Op de politiewebsitewww.stopwoninginbraak.nlvindt u de nodige informatie over woninginbraken. Denk daarbij aan tips om inbraken tegen te gaan, wat u moet doen als er toch is ingebroken, informatie over het 'Keurmerk Veilig Wonen' en een inbraaktest waarmee u zelf kunt uitvinden hoe veilig uw woning is.

Wees zelf alert

De politie kan woninginbraken niet voorkomen. Wij hebben uw hulp nodig om inbraken tegen te gaan en verdachten aan te houden. Houd uw eigen woonomgeving in de gaten, zeker tijdens de jaarwisseling als veel mensen de straat op gaan om elkaar een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Onthoud het signalement van mensen die zich verdacht gedragen en noteer gegevens en kentekens van vervoermiddelen die ze bij zich hebben. Bel bij onraad of verdachte situaties met de politie via het algemene nummer 0900-8844 of bij een inbraak direct met 112.