Gemeente Beverwijk


De Wijk Meerestein krijgt een nieuwe avonturenspeelplaats.

Deze nieuwe speelplek komt op het terrein van de voormalige speeltuin 'Meerestein'. Het bijzondere project wordt in eerste instantie gefinancierd door de gemeente Beverwijk en woningbouwvereniging Pré Wonen. De Stichting Welzijn Beverwijk gaat bovendien met de buurt een 'community' oprichten, een groep bewoners die uiteindelijk het beheer en onderhoud voor zijn rekening gaat nemen. De speelplaats moet in de vroege zomer van 2012 klaar zijn.

Eind 2007 werd de (niet-openbare) speeltuin 'Meerestein' aan de Olieslagerslaan gesloten. Sindsdien is er voor de wat oudere kinderen, tussen 8 en 12 jaar, weinig te beleven in de buurt. De gemeente en Pré Wonen hebben afgelopen zomer bedragen van respectievelijk EUR20.000 en EUR15.000 beschikbaar gesteld voor een speelterrein dat 'anders ingericht' moet worden dan met 'traditionele speeltoestellen', aldus de collegenota. Uit een workshop met kinderen uit de buurt, georganiseerd door Pré Wonen, is een verlanglijstje voortgekomen met daarop zaken als heuvels, water, een doolhof of een tunnel en vooral: veel natuur.

Beheer

De avonturenspeelplaats kan alleen een succes worden als de buurt vanaf het begin meedenkt en meedoet, realiseren alle betrokkenen zich. De Stichting Welzijn Beverwijk gaat de bewoners daarom ondersteunen bij het opzetten van een community, een groep actieve buurtgenoten die meewerkt bij ontwerp en aanleg en op termijn het beheer en onderhoud van de speelplaats voor zijn rekening neemt. Zo wordt het behoud van de speeltuin beter gewaarborgd. Een community is een nieuwe figuur in welzijnsland - mensen nemen het heft in eigen handen en worden daarbij gecoacht door de welzijnswerker. Er wordt hun geen werk meer uit handen genomen.

Speelklaar opgeleverd

Ook de uitvoering verloopt volgens een niet-standaardaanpak. Ontwerp, aanleg en fondsenwerving worden begeleid door drie Beverwijkse ondernemers, die in 2010-2011 hebben bijgedragen aan de succesvolle renovatie van speeltuin Moby Dick. Opdrachtnemers Jan Sicco Abma (Abma Projecten), projectleider Marichel Weel (bureau Ruimtewerk) en tekstschrijver Margot Reesink (MR Tekst&Vertaling) leveren avonturenspeelplaats Meerestein in de vroege zomer van 2012 speelklaar op.
Voor de aanleg tekent ecologisch hoveniersbedrijf De Twee Heren uit Grootebroek.

Beverwijk, 27 december 2011