Gemeente Zwolle

Start baggeren kolken Kamperveen

Op 22 december is een eerste officiële start gemaakt met het herstel van een kolk op Kamperveen. De gemeenten Zwolle, Kampen en Zwartewaterland hebben het initiatief genomen om voor hun buitengebied de stimuleringsmaatregel Groene en Blauwe Diensten voor particulier landschapsonderhoud op te zetten. De uitvoering van deze maatregel is in handen van de Stichting Particuliere Landschapsdiensten IJsseldelta+ in samenwerking met de Agrarische Natuurvereniging Camperland. De ANV is het eerste aanspreekpunt en behartigt de belangen van de eigenaren in een groot deel van de IJsseldelta.

Kolken zijn een uitermate typerend landschapselement in de IJsseldelta en hebben een belangrijk aandeel in de kwaliteiten van het landschap. Een kolk, ook wel een wiel genoemd, zijn in het verre verleden ontstaan als gevolg van een dijkdoorbraak. Gezien het aantal kolken rondom Kampen zijn onze voorouders in die zin vaak verrast door een overstroming, veroorzaakt door het water van de IJssel of de voormalige Zuiderzee. Op de plaats waar de dijk het begaf ontstond een diepe kuil als gevolg van het overstromende water. Aan de voorzijde van de dijk ontstonden vaak twee kleinere kolken als gevolg van het "kolkende" water. Nadat de weergoden weer tot rust waren gekomen, was het tijd voor herstel van de dijk. Het ontstane gat in de dijk werd hersteld via de kortste weg d.w.z. links of rechtsom de kolk. Hiermee zijn tevens het grote aantal kronkels in de dijken te verklaren.

In de afgelopen maanden zijn door de ANV Camperland en de SPLIJ+ 6 kolken geïnventariseerd op de staat van onderhoud. Deze was zeer uiteenlopend en varieerde tot bijna geheel dichtgegroeid tot een kleine verlanding. Onder andere de opslag van wilg en els hebben ervoor gezorgd dat enkele van deze kolken al nauwelijks meer zichtbaar zijn in het landschap. Ook zijn er in het verleden al kolken dichtgeschoven of werden zij gebruikt als stortplaats voor huisvuil. Van een groot deel van de geïnventariseerde kolken is het noodzakelijk dat deze weer op diepte worden gebracht. Naast het opschonen van de walkanten wordt ook de niet natuurlijke begroeiing verwijderd. Hiermede wordt het open karakter weer hersteld.

Met het herstel van de eerste kolken wordt door de Gemeente Kampen een belangrijke impuls gegeven aan het landschapsbeheer. In het beheersgebied van de ANV, de IJsseldelta, kunnen voornamelijk twee deelgebieden worden onderscheiden: T.w. het rivierenlandschap en het polderlandschap. Elk landschap heeft zijn eigen typerende landschapselementen zoals knotbomen, kolken, sloten, singels, boomgaarden etc..

Hoe werkt het: Particuliere eigenaren en beheerders die een landschapselement op hun grondgebied willen aanleggen, een bestaand element beheren of onderhouden, dragen bij aan behoud van het unieke cultuurhistorisch landschap in de IJsseldelta. Zij leveren in feite een groene of blauwe dienst aan de samenleving. Het is dan logisch dat de eigenaar ook een vergoeding krijgt voor deze dienst. De eigenaar sluit met de SPLIJ+ een contract voor het éénmalige achterstallige onderhoud (herstelplan) en het beheerplan. De ANV begeleidt dit proces. Dat kan met de subsidie binnen Groene en Blauwe Diensten. De subsidies in de IJsseldelta worden door de gemeenten Kampen, Zwolle en Zwartewaterland aangeboden. Een groot deel van de middelen wordt gefinancierd door de Provincie Overijssel.

Voor het jaar 2012 kunnen op dit moment nog nieuwe projecten onder de regeling worden gebracht. De ANV Camperland kan hier alle informatie over verstrekken via
(info@anv-camperland.nl en/of kijk op www.gebiedsmakelaarijsseldelta.nl