Gemeente Haaksbergen


Ideeën voor Markt

27-12-2011 Ideeën voor Markt

Woensdagochtend 21 december overhandigden vertegenwoordigers van de Historische Kring een bundeling met ideeën voor de Markt aan wethouder Marcel Diepenmaat. De Historische Kring verzamelde die ideeën van tientallen inwoners tijdens de Open Monumentendag in september. Kernvraag was daarbij wat zij graag op en rond de Markt veranderd zouden zien. Diepenmaat is blij met het initiatief.

Historie marktplein

Hendrik Scholten, voorzitter van de Historische Kring, vertelde wethouder Diepenmaat over de historie van het marktplein, volgens Scholten één van de mooiste van Twente. De voorzitter refereerde aan de eerbiedwaardige Pancratius-kerk, het karakteristieke gemeentehuis van de hand van architect Joseph Cuypers en de kenmerkende monumentale panden in en om het centrum. "Helaas is de recente herinrichting niet in alle opzichten succesvol geweest en is door sloop van panden de sfeer aangetast. Tijd voor herbezinning en een tweede kans", aldus Scholten.

Breed palet

De bundeling ideeën laat een breed palet aan voorstellen zien voor het centrum van Haaksbergen. Er zijn mensen die de Markt groener willen maken door gebruik te maken van verrijdbare bloembakken of het plaatsen van leilindes. Anderen willen dat de oude waterpomp terugkomt, dat kunst een prominentere plaats moet krijgen of dat er een heuse muziekkoepel gebouw moet worden. De voorgevel van de HEMA, de leegstand en ontsierende reclame blijken ook punten van zorg onder inwoners.

Interessante suggesties

Diepenmaat kon het initiatief van de Historische Kring zonder meer waarderen. "Goed dat de Historische Kring laat zien ook oog voor de toekomst te hebben. Het is fijn dat zoveel inwoners begaan zijn met de inrichting van de Markt. Die plek kun je toch een beetje zien als de huiskamer van Haaksbergen. Het is begrijpelijk dat veel mensen daar ideeën over hebben. Ik heb al even kort door het stuk gebladerd en denk dat het meedenken van al die inwoners interessante suggesties heeft opgeleverd. Daar zullen we ongetwijfeld ons voordeel mee doen", aldus Marcel Diepenmaat.