Gemeente Berkelland



Welzijnsorganisatie Betula gaat op andere manier werken

Gebiedsondersteuners Ellis van Doorn en Wim Staargaard helpen bij buurtideeën

Eigen verantwoordelijkheid staat voorop. Eigen kracht en omzien naar elkaar, dat zijn de uitgangspunten bij de nieuwe werkwijze van Betula in Berkelland. Betula ziet een belangrijke rol weggelegd voor de gebiedsondersteuners. Zij staan naast de inwoners en helpen de kwaliteit van de buurten en wijken te verbeteren. We spreken over deze nieuwe aanpak met de gebiedsondersteuners Ellis van Doorn en Wim Staargaard.

gebiedsondersteuners Betula 008

De samenleving verandert en de welzijnsorganisatie verandert mee. Wim Staargaard: "We gaan niet meer van boven af groepen opzetten en coördineren. We kijken nu of we ondersteuning kunnen bieden. Samen met de inwoners kijken we welke vraag ze hebben. De inwoner, de buurt of de vrijwilligersorganisatie bepaalt het doel en samen kijken we dan welke route we moeten afleggen en wat wij vanuit Betula kunnen betekenen. We maken duidelijke afspraken. Ook over de termijn en bijvoorbeeld het aantal uren per week dat kan worden ingezet."

Samen met Ellis van Doorn is Wim Staargaard gebiedsondersteuner in Berkelland. Ze hebben de gebieden verdeeld. Wim Staargaard is het aanspreekpunt voor Neede, Eibergen en omliggende kleine kernen. Ellis van Doorn is aanspreekpunt voor Borculo, Ruurlo en omliggende kleine kernen. Ze opereren vanuit ontmoetingscentrum Het Hof in Borculo.

Ellis van Doorn: "We willen graag verbindingen leggen"

Ellis van Doorn: "Het is voor ons op dit moment belangrijk om contacten te leggen. We zijn in kaart aan het brengen in welk gebied er welke vragen leven. We willen graag verbindingen leggen. We zoeken samenwerking met allerlei partijen. Want het is handig dat we gelijk met elkaar oplopen. Weten waar we elkaar kunnen aanvullen. Soms weten organisaties van elkaar niet wat ze doen en daarom is het goed om de informele netwerken met elkaar te verbinden."

Wim vult aan: "Er is veel kracht aanwezig bij de vrijwilligers. We zijn er voor elkaar. Soms kan de ene vereniging iets betekenen voor de andere collega-vereniging. Zo zijn er handige combinaties te maken. De voetbalvereniging die een inloop voor ouderen biedt bijvoorbeeld. Of de combinatie van de voetbalaccommodatie in Neede met de buitenschoolse opvang." Ellis van Doorn: "Soms kunnen wij verbindingen leggen. We weten dat er in Rekken op donderdagmorgen een succesvolle inloop met koffie en een praatje is in Den Hof. Als we dan horen dat de ouderenbonden in Neede ook zoiets willen organiseren, brengen wij de initiatiefnemers met elkaar in contact. Wim heeft verder geholpen bij het opzetten hiervan."

Wim Staargaard: "En zo zijn er nog tal van zaken waarbij wij kunnen helpen. Men kan ons benaderen voor hulp bij PR-vragen. We kunnen meedenken over het oplossen van problemen die regelmatig gesignaleerd worden. Bijvoorbeeld door het opzetten van een
vrijwilligersvervoerspool om ziekenhuisbezoek te begeleiden. We kijken met een schuin oog naar Lochem, waar al een succesvolle vervoerspool draait."

"Een pluspunt is", zegt Ellis van Doorn, "dat Betula al veel ervaring heeft opgedaan met de vrijwilligersvacaturebank en de invulling van de maatschappelijke stages door scholieren. Als collega's maken we gebruik van elkaars expertise, want we zitten bij elkaar in één kantoorruimte. Daardoor zijn de lijnen kort. En dat vrijwilligers waardevol en broodnodig zijn, dat staat als een paal boven water"

Wim Staargaard: "We staan naast de inwoner, denken mee en ondersteunen"

Wim Staargaard vindt dat we oog moeten hebben voor elkaar. "Het gaat soms om kleine (menselijke) dingen die het woongenot veel aangenamer kunnen maken. We gaan veel op pad en willen graag gebruik maken van sleutelfiguren in de samenleving. We staan naast de inwoner, denken mee en ondersteunen. Maar als mensen zelf prima de kar kunnen trekken, houden wij onze hand er van af."

Ellis: "Het gaat vooral om het stimuleren van samenwerking en het inspireren van mensen. Dat dit tot geweldige activiteiten kan leiden heeft het project `Let's do it' in Estland wel bewezen. Daar kregen initiatiefnemers het voor het voor elkaar om in één dag het hele land te ontdoen van een ontelbaar aantal vuilnisbelten. 10.000 ton afval werd weggewerkt. 50.000 vrijwilligers kwamen opruimen. Wat anders 3 jaar en 22,5 miljoen zou kosten, werd nu voor een half miljoen geklaard. Het inspirerende filmpje is nog terug te zien op YouTube (`Let's do it Estonia')."

. Ellis van Doorn, eerste aanspreekpunt voor Borculo, Haarlo, Geesteren, Gelselaar, Beltrum en Ruurlo

. Wim Staargaard, eerste aanspreekpunt voor Neede, Rietmolen, Noordijk, Eibergen en Rekken.

Betula
Hoflaan 3-5

7271 BR Borculo

Telefoon 0545-469988

Email: gebiedsondersteuners@betulawelzijn.nl