Milieudienst Rijnmond

DCMR ziet streng toe op vuurwerkverkoop

27.12.2011
DCMR communicatie

De DCMR zal dit jaar strenger optreden tijdens de controles bij de vuurwerkverkooppunten in de regio Rijnmond. Een belangrijke reden voor de milieudienst is dat ondanks de zorgvuldige voorlichting aan ondernemers er vorig jaar minder winkeliers voldeden aan de richtlijnen die gelden voor veilige verkoop van vuurwerk.

Een zeer onwenselijke ontwikkeling, aldus Ronald van de Kasteele, coördinator van de controles. `We kennen allemaal de gevaren van vuurwerk dat niet veilig wordt opgeslagen.' Een aantal zaken vielen de inspecteurs van de DCMR vorig jaar op. Van de Kasteele: ` Zo werd er bijvoorbeeld vuurwerk opgeslagen op plaatsen waar dat niet mag: bijvoorbeeld in busjes al of niet rijdend, en werd er meer vuurwerk verkocht aan klanten dan wettelijk is toegestaan.'

Sneller boetes

De komende dagen geeft de DCMR sneller boetes voor zaken waarvoor vorig jaar eerst nog een waarschuwing werd gegeven. Denk maar eens aan het vrijhouden van gangpaden, of de aanwezigheid van vuurwerk in de bufferzone, de zone tussen de opslagruimte en de verkoopruimte in, of de opslag van vuurwerk in al of niet rijdende busjes. Tevens ziet de DCMR toe op het naleven van de tien kilo-regeling: per klant mag er niet meer dan tien kilo over de toonbank gaan. Maar ook ondernemers die aan minderjarige klanten vuurwerk verkopen, kunnen rekenen op extra aandacht van de milieudienst . Verder zal er ook meer aandacht komen voor de vrachtbrieven die bij het geleverde vuurwerk horen. Bovendien zal er minder tijd verloren gaan aan het `papierwerk' omdat de DCMR dit jaar voor het eerst digitale hulpmiddelen inzet om toezicht te houden. Overigens zal de DCMR net als vorig jaar ook controleren voorafgaand aan de verkoopdagen.

Over de DCMR

De DCMR Milieudienst Rijnmond is de gezamenlijke milieudienst van de provincie Zuid-Holland en vijftien gemeenten in het Rijnmondgebied. Voor de 1,2 miljoen inwoners in de regio streeft de DCMR naar het verlagen van de milieudruk. De DCMR verleent vergunningen en houdt toezicht bij 23.000 bedrijven. Daarnaast ondersteunt de DCMR gemeenten, overheidsinstellingen en bedrijven regionaal, nationaal en internationaal bij milieuvraagstukken. De DCMR is bij milieu-incidenten dag en nacht bereikbaar voor bewoners, bedrijven en overheden.