KRO

KRO's Uit de Kast terug op Nederland 3

Uitzenddatum: 27/12/2011

Nieuwe coming-out verhalen binnen de wereld van sport, middelbare school en een gereformeerde gemeenschap

Vorig seizoen van KRO's Uit de Kast heeft veel aandacht getrokken en is veelvuldig besproken op social media en online fora, zoals www.kro.nl/uitdekast. De nieuwe serie verlegt de grenzen met nieuwe, zeer persoonlijke, verhalen. In zes afleveringen volgt Arie Boomsma jongeren, die het moeilijk vinden om openlijk voor hun homoseksualiteit uit te komen. Zeker binnen een omgeving waarin dit vaak niet geaccepteerd wordt, zoals de machowereld van het voetbal, op de middelbare school of binnen een gereformeerde gemeenschap. Vanaf 27 december (21.20u, Ned.3) is te zien hoe deze dappere jongeren aan hun omgeving vertellen dat ze homo of lesbo zijn.

Arie Boomsma volgt Niek, een middelbare scholier van 15 jaar, die eindelijk zijn klasgenootjes wil vertellen dat hij op jongens valt. Ook zien we Daan van 19 jaar, die de stapt neemt om zijn voetbalteam te vertellen dat hij homo is. En dat terwijl de voetbalwereld bekend staat als een wereld van macho's, waar vaak geen plek is voor homoseksualiteit. De nieuwe serie van KRO's Uit de Kast begint met het aangrijpende verhaal van Corné, een jongen van 21 jaar, die is opgegroeid in een streng gereformeerd gezin. Hij durft niemand te vertellen dat hij al zijn hele leven op jongens valt. Zelfs niet aan zijn broers en zusje, waarmee hij een hele sterke band heeft.

In gedachten komt Corné wel tien keer per dag uit de kast, maar hij weet gewoon niet hoe hij dit moet aanpakken. Homoseksualiteit ligt erg gevoelig in de omgeving waarin hij is opgegroeid, dus hij is vreselijk bang voor de consequenties. Hij stelt zijn coming-out steeds verder uit. Toch is nog langer zwijgen voor hem geen optie. Arie volgt Corné als hij zijn broers en zusje gaat vertellen dat hij homo is. Dan komt het moment dat hij, met de steun van zijn zusje, naar zijn ouders gaat om te vertellen wat hij heel lang voor zich heeft gehouden...

KRO's Uit de Kast, vanaf 27 december om 21.20 uur op Nederland 3.