Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

Arabische lente en eurocrisis domineren NOS Journaal jaaroverzicht

Hilversum, 20 december 2011 - Er is veel, heel veel gebeurd in het nieuwsjaar 2011. Maar twee grote gebeurtenissen stijgen toch wel boven al het andere nieuws uit: de Arabische lente en de Eurocrisis. Als een rode draad lopen deze nieuwsfeiten door het jaar heen. Daarom ook komen zij ruim aan bod in het NOS Journaal Jaaroverzicht 2011 dat op 27 december van 20.30 tot 21.30 uur te zien is op Nederland 1. Rik van de Westelaken neemt de presentatie voor zijn rekening.

De Arabische lente, zoals de omwenteling in tal van Noord-Afrikaanse landen is gaan heten, domineerde vanaf februari het nieuwsbeeld. De opstand tegen de heersende en vaak corrupte regimes begon in februari in Tunesië met de zelfverbranding van een jonge fruitverkoper die geen werk kon vinden. De beelden verspreidden zich via de social media en de opstand was daar. Na massale protesten treedt president Ben Ali af. Met dit voorbeeld voor ogen kwam de bevolking in buurlanden als Egypte, Libië, Jemen en Syrië ook in opstand. In het jaaroverzicht zien we waar die opstanden toe leidden.

Er werd in 2011 niet alleen massaal geprotesteerd tegen onderdrukking en repressie. In tal van landen gingen burgers ook de straat op om te protesteren tegen de enorme bezuinigingen. Met name Zuid-Europese landen hebben enorme staatsschulden, waardoor de stabiliteit van de gemeenschappelijke euro enorm onder druk staat. Gedurende het jaar wordt er eindeloos door regeringsleiders overlegd over de aanpak van eurocrisis. Het jaaroverzicht laat ook de protesten van boze burgers zien. Protesten die niet alleen gericht zijn tegen de rigoureuze bezuinigingen, maar ook tegen de misstanden in de financiële wereld in het algemeen. Dit onder de paraplu van de mondiale Occupybeweging.

Natuurlijk gebeurde er veel meer in 2011. Zo is er ook aandacht voor de schietpartij in Alphen aan de Rijn, de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk, de ongekende moordpartij in Noorwegen (Oslo en Utoya), de dood van Osama bin Laden en de tsunami/aardbeving in Japan.

In het jaaroverzicht zitten verder vier zogenoemde 'seizoensblokken' waarin het overige nieuws per kwartaal de revue passeert. Twee aparte blokjes zijn gereserveerd voor cultuur en dieren in 2011. Tot slot is er ruimte voor een aantal prominente overledenen in 2011 uit binnen- en buitenland.

Rik van de Westelaken tijdens de opnames van het NOS Journaal Jaaroverzicht. Beeld in hoge resolutie op te vragen via communicatie@nos.nl




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)