Stadsdeel Amsterdam Centrum


---

Oud en Nieuw in Centrum

29 december 2011

Het grote Oud en Nieuwfeest op 31 december is dit jaar wederom op het Museumplein. Maar ook in stadsdeel Centrum vieren veel mensen de jaarwisseling. Samen met u probeert het stadsdeel er een feest van te maken.

Openingstijden horeca

Voor de horeca geldt in de nacht van Oud en Nieuw de normale standaard weekendregeling. Dit betekent dat dagzaken open mogen blijven tot 3.00 uur, avondzaken tot 4.00 uur en nachtzaken tot 5.00 uur. In de horecaconcentratiegebieden Leidseplein, Rembrandtplein en de Handboog- en Voetboogstraat geldt voor avondzaken en nachtzaken een afkoelregime. Dit betekent dat er dan geen alcolhol meer geschonken mag worden en dat er geen nieuwe gasten naar binnen mogen. Voor avondzaken in die gebieden is het afkoelregime tussen 4.00 en 5.00 uur; voor nachtzaken tussen 5.00 en 6.00 uur.

Vuurwerk

Vuurwerk is leuk, maar ook veel gevaarlijker dan sommigen denken. Pas goed op met vuurwerk, zeker bij grote groepen mensen. Gooi natuurlijk nooit vuurwerk naar anderen. En houd je aan de regels met betrekking tot vuurwerk:

* Vuurwerk afsteken in de directe omgeving van dierentuinen, kinderboerderijen, asiels en maneges is verboden.
* Gebruik enkel legaal vuurwerk (met Nederlandse gebruiksaanwijzing). Legaal vuurwerk mag alleen op de officiële verkooppunten worden verkocht op donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 december.
* Vuurwerk mag je pas kopen als je 16 jaar of ouder bent.
* Vuurwerk afsteken mag uitsluitend op zaterdag 31 december, vanaf 10 uur 's ochtends tot 2 uur 's nachts.

Meer vuurwerkregels en veiligheidstips vindt u op de website van Bureau Halt: www.halt.nl.

Opruimen

De reinigingsdiensten van stadsdeel Centrum staan als eerste klaar om na Oud en Nieuw zwerfafval, zoals vuurwerk en glas, op te ruimen. Maar daarbij vragen we nadrukkelijk uw hulp. De stad wordt een stuk sneller schoon én weer veilig als iedereen zijn eigen afval bij elkaar veegt, in zakken doet en mee naar binnen neemt. Achtergelaten afval kan gevaarlijke situaties opleveren. Elk jaar zijn er op de ochtend van 1 januari kinderen op zoek naar vuurwerk; vuurwerk dat niet afgegaan is, proberen zij alsnog af te steken. Dit leidt regelmatig tot ernstige verwondingen. Zorg dus dat u geen vuurwerk laat liggen als u weer naar binnen gaat. Maar ook het overige afval kan gevaar opleveren; denk alleen al aan het vele glas op straat. Lekke banden voor fietsers is dan nog het minste wat kan gebeuren. Het stadsdeel verzoekt iedereen dan ook om het afval voor de deur zo veel mogelijk zelf op te ruimen.

En voor wat betreft uw normale huisvuil: tijdens Oud en Nieuw worden huisvuilcontainers op straat in principe afgesloten, vanwege het riscio op brand. Zet uw huisvuil dan niet naast een afgesloten container, maar hou het binnen tot de container weer open is. Het huisvuil wordt na 1 januari op de voor u eerstvolgende `normale' ophaaldag door de vuilniswagen opgehaald. (NB Zie ook het artikel op pagina 3 over gewijzigde ophaaldagen per 1 januari!)

Plaskruizen en uriliften

Wildplassen is verboden, ook in de nieuwjaarsnacht. Op en rond de drukste uitgaansgebieden van stadsdeel Centrum, waaronder ook het Rembrandtplein Leidseplein en de Nieuwmarkt, worden plaskruizen geplaatst. Ook de nieuwe uriliften worden ingezet; verzinkbare urinoirs voor heren die recent door het stadsdeel in met name de uitgaansgebieden zijn geplaatst.

EHBO-posten

Mochten er onverhoopt ongelukken plaatsvinden of heeft u hulp nodig, dan is het goed te weten dat in het centrum op drie plekken EHBO-posten zijn ingericht. Hier kunt u snel en effectief worden geholpen. Deze EHBO-posten zijn geopend van 21.30 tot 05.30 uur. U vindt ze op de volgende locaties:

* op de Dam (tegenover het Paleis op de Dam);
* bij de Nieuwmarkt (in het politiebureau, Keizersstraat 3);
* op het Rembrandtplein (in de schaatsverhuur van Winterland).

Verder zullen er mobiele EHBO'ers rondlopen in de drukke straten rondom Dam en Nieuwmarkt.

Geef inbrekers geen kans

Sommige mensen laten tijdens Oud en Nieuw hun deuren en ramen open staan. Dat is handig voor de buren, maar ook voor ongenode gasten. Het aantal inbraken in de nieuwjaarsnacht is gemiddeld dan ook groter dan tijdens een doorsnee nacht. Geef inbrekers geen kans en hou ramen en deuren gesloten. Zorg er daarnaast voor dat de woning een bewoonde indruk maakt, bijvoorbeeld door goede verlichting - ook als u de stad nog in gaat.

Blijf op de hoogte via Twitter

Tijdens de jaarwisseling kunt u extra geïnformeerd blijven via Twitter. De politie zal bij bijzonderheden het publiek zo snel mogelijk informeren. Wilt u op de hoogte blijven, volg op Twitter dan @politieaa.

Op de website van de gemeente Amsterdam vindt u nog veel meer informatie, o.a. over opruimen en inbraakpreventie maar ook over zaken als brandveiligheid, agressie en geweld en het `lik op stukbeleid'. Kijk op www.amsterdam.nl/oudennieuw.

---