Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 30-12-2011

Radio
TROS KAMERBREED
Uitzending zaterdag 31 december
Radio 1 - 11.04 uur

ONDERWERPEN TROS KAMERBREED ZATERDAG 31 DECEMBER

In TROS KAMERBREED van zaterdag 31 januari zijn te gast: Sijbolt Noorda, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten, Herman Bolhaar, voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie en Fred de Graaf, voorzitter van de Eerste Kamer.

Op de laatste dag van 2011 zijn drie voorzitters te gast. Voorzitters van belangrijke instituties in Nederland: het Openbaar Ministerie, de Vereniging van Universiteiten en de Eerste Kamer. Zijn deze instituties aan het veranderen? En zijn die veranderingen een logisch gevolg van deze tijd of hebben ze te maken met een toenemend gebrek aan vertrouwen?

Het Openbaar Ministerie gaat 'staan voor het slachtoffer'. Het OM maakt letterlijk en figuurlijk ruimte in de rechtszaal voor het slachtoffer . Na 200 jaar rechterlijke macht in Nederland wordt nu de inbreng van het slachtoffer gewaardeerd en de daders kunnen rekenen op een hardere aanpak. Herman Bolhaar is de nieuwe super Procureur-Generaal van het OM en hij legt uit waarom deze koers wordt gevaren.

Ook nieuw dit jaar is de voorzitter van de Eerste Kamer, de VVD-er Fred de Graaf. Deze Kamer van Reflectie staat onder politieke druk. Veel oud-politici namen dit jaar zitting in de Eerste Kamer en er wordt druk gediscussieerd over de politisering van dit instituut. Is dat wel terecht?

En Sijbolt Noorda is vijf jaar voorzitter van de Universiteiten Vereniging. Het imago van het hoger onderwijs heeft te lijden onder wetenschappers die goochelden met hun onderzoeksgegevens en hogescholen die waardeloze diploma's afgaven. Geniet het Hoger Onderwijs nog wel genoeg vertrouwen?

Kees Boonman praat met deze drie heren over de veranderende instituten.

Ingezonden persbericht