Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Amsterdam 6 november 2011


Kader Abdolah
Astrid Lampe
Daan Doesborgh

Els Mondelaers
Ricciotti ensemble

Ricciotti's LiteraTour
za 31 december 2011 - do 5 januari 2012

met Kader Abdolah, Astrid Lampe en
Daan Doesborgh

Komende winter staat literatuur centraal bij het 41-jaar jonge Ricciotti ensemble. Met drie representanten uit de literatuur - schrijver Kader Abdolah, dichteres Astrid Lampe en 'poetry slammer' Daan Doesborgh - gaat het straatsymfonieorkest op tournee langs plaatsen van literair-historisch belang in Nederland, zoals het Letterkundig Museum in Den Haag, de Openbare Bibliotheek en kunstenaarssociëteit De Kring in Amsterdam, schrijversdorp Oegstgeest, Kapelle - de geboorteplaats van Annie M.G. Schmidt - en beroemde locaties uit de Nederlandse literatuur. Er staat zelfs een optreden in de Moskee in Arnhem gepland.

In het repertoire wordt de aandacht gevestigd op de rijkdom van de wereldliteratuur: Shakespeare met muziek uit Verdi's Macbeth en Debussy's Le Roi Lear. Nederlandstalige trots is terug te vinden in Vers van Leonard van Goudoever, met daarin integraal het gelijknamige gedicht van Paul van Ostaijen, en Annie M.G. Schmidts Dikkertje Dap. Speciaal voor deze LiteraTour schreef de Nederlandse componist Daan Verlaan het stuk Library, gebaseerd op La biblioteca de Babel van Jorge Luis Borges. Uit het internationale oeuvre klinken o.a. Janáceks muziek bij Tolstojs Kreutzer Sonate, Stravinsky's Le Baiser de la Fée (Andersen) en Massenets Werther (Goethe).

Solisten

Soliste tijdens deze tournee is de veelzijdige Belgische mezzosopraan Els Mondelaers, bekend vanwege haar affiniteit met hedendaagse muziek. Tijdens de LiteraTour zal ze o.a. jazz en Nederlandstalige liederen zingen (maar ook klassiek repertoire). Daarnaast - en dat is een unicum in de geschiedenis van het Ricciotti ensemble - zijn er drie literatoren uitgenodigd om een deel van de tournee mee te reizen.

Romancier Kader Abdolah, o.a. schrijver van het Boekenweekgeschenk 2011. Kader Abdolah, charismatische persoonlijkheid en begenadigd spreker, weet zijn publiek onmiddellijk aan zich te binden. Zijn achtergrond maakt hem geschikt tot het aanspreken van doelgroepen waarvoor het Ricciotti ook graag speelt, zoals asielzoekers en minderheden.

Dichteres Astrid Lampe schrijft haar gedichten niet alleen, maar vertolkt en regisseert ze ook. Ze realiseerde museale projecten in het Utrechtse Centraal Museum en Museum Het Valkhof in Nijmegen en begeleidde studenten van de afdeling Beeld en Taal aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Astrid Lampe ontving in 2006 de Ida Gerhardt Poëzieprijs en in 2007 de Schrijversprijs der Brabantse Letteren. Tijdens de Nederlandse Muziekdagen 2009 trad ze op in een muzikaal project met componist Peter Adriaansz.

'Poetry slammer' Daan Doesborgh kroop tijdens een open podium in Venlo in juni 2005 achter een microfoon en wil er sindsdien niet meer bij vandaan. In 2010 was hij winnaar van het Nationaal Kampioenschap Poetry Slam en in 2011 won hij de derde prijs tijdens het WK Poetry Slam. Met zijn indrukwekkende en vaak hilarische podiumpresentatie spuwt hij zijn teksten regelmatig meer uit dan hij ze voordraagt. Hij brengt een grote mate van dynamiek aan in zijn gedichten, die speciaal geschreven zijn voor het podium.

Naast de reeds genoemde locaties zullen er zoals gebruikelijk ook de nodige Vogelaarwijken, asielzoekerscentra en instellingen voor verstandelijk of lichamelijke gehandicapten worden aangedaan. De toegang is altijd gratis. De meest actuele informatie over data en locaties is te vinden op de website van het Ricciotti ensemble.

Over het Ricciotti ensemble
Straatsymfonie-orkest Ricciotti is een ensemble bestaande uit veertig (conservatorium)studenten. Het heeft zich ten doel gesteld om symfonische muziek van kwaliteit te brengen op plaatsen waar deze normaliter nooit klinkt. De mobiliteit van het Ricciotti maakt het orkest uniek. Een podium is niet nodig: een vrije plaats van zes bij acht meter is voldoende. De orkestleden zijn bovendien binnen twee minuten speelklaar (van bus tot optreedlocatie). Dankzij die snelheid kunnen er per dag meerdere optredens gegeven worden. Afgelopen zomer ontving het Ricciotti vanuit de VS het bericht dat het wordt opgenomen in de volgende editie van het GUINNESS BOOK OF RECORDS vanwege een record aantal optredens op één dag: op 14 mei 2011 gaf het orkest maar liefst dertien optredens, op dertien geheel uiteenlopende locaties in Nederland. Het Ricciotti ensemble organiseert z'n tournees rond een thema. Veelal zijn die thema's muzikaal van aard, of vormt het land van bestemming de leidraad. Buitenmuzika le thema's zijn er ook: zo richtte het ensemble zich in het voorjaar van 2011 op vrijwilligers (in het Europese jaar van de vrijwilliger). Het thema van een tournee komt terug in het repertoire, de repetitie- en optreedlocaties en in de keuze van de solist(en). Ook onderzoekt het Ricciotti de relatie van muziek met andere kunstvormen.