Waterschap Brabantse Delta



Eerste stap naar een schonere Moersloot is gezet

Publicatiedatum : 5 januari 2012

Resultaten onderzoek waterkwaliteit waterschap Brabantse Delta

Het project `Boomkwekerij verbetert waterkwaliteit' is een goede, eerste stap gebleken naar een betere waterkwaliteit van de Zundertse sloten rondom intensieve teeltgebieden. De andere manier van omgaan met gewasbeschermingsmiddelen bij boomteeltkwekerijen loont: het aantal overschrijdingen van de norm voor gewasbeschermingsmiddelen die in de boomkwekerij gebruikt worden, is in 2011 met ruim vijftig procent gedaald in vergelijking met 2006. Dat is een mooi resultaat maar minder dan gehoopt. Dat vraagt om een vervolg.

Boomkwekerij verbetert waterkwaliteit

In 2006 is door het waterschap de waterkwaliteit van de Moersloot in Zundert onderzocht op de invloed van gewasbeschermingsmiddelen, die worden gebruikt door omliggende boomkwekerijen. Uit dit onderzoek bleek dat de boomkwekerijen een duidelijke invloed hadden op de waterkwaliteit in de Moersloot. Naar aanleiding daarvan is van begin 2008 tot eind 2010 het project `Boomkwekerij verbetert waterkwaliteit' uitgevoerd onder leiding van de ZLTO. Het project omvatte het met kleine groepen telers verbeteringen uittesten en ontwikkelen en deze vervolgens te communiceren met de gehele sector. Maatregelen betroffen onder andere het inzaaien van kavelpaden met gras om afspoeling tegen te gaan, het inzamelen van niet toegelaten middelen, beter hergebruik van overtollig giet- en regenwater bij pot- en containerteelt en het beperken van emissies bij chemische meeldauw- en beukenbladluisbestrijding.

Betrokken partijen project Boomkwekerij verbetert waterkwaliteit: Treeport Zundert, ZLTO, Provincie Noord Brabant, Productschap Tuinbouw, betrokken adviesbureaus en waterschap Brabantse Delta.

Resultaten

Om de effecten van dit project op oppervlaktewater te meten is in het project afgesproken om in 2011 opnieuw metingen te doen naar gewasbeschermingsmiddelen in de Moersloot. De belangrijkste conclusies zijn:

* Het aantal overschrijdingen van de MTR-norm (Maximaal Toelaatbaar Risico) voor gewasbeschermingsmiddelen door specifiek de boomkwekerijen, is gedaald met ruim 50%. Dat is een mooi resultaat maar minder dan de afgesproken doelstelling om 75% te reduceren;
* Ook de mate van de overschrijdingen door de boomteeltsector is gehalveerd;

* Het totaal aantal overschrijdingen van de MTR-norm voor gewasbeschermingsmiddelen in het gehele gebied is met 30% afgenomen ten opzichte van het aantal overschrijdingen in 2006;
* Naast de overschrijdingen vanuit de boomkwekerij worden relatief meer overschrijdingen gemeten die worden veroorzaakt door onder andere aardbeienteelt en stalontsmettingen;
* De stof Carbendazim wordt niet meer boven de toegestane norm in het oppervlaktewater aangetroffen. Aangezien deze stof veel in de pot- en containerteelt wordt gebruikt lijkt het er op dat de inspanningen vanuit het project voor de optimalisatie van het hergebruik bij containervelden effect hebben gehad.
* Ook de stof Imidacloprid dat wordt gebruikte tegen de beukenbladluis, bekend onder de merknaam Admire, is niet meer boven de toegestane norm aangetroffen. Deze stof is in het verleden vaak in verband gebracht met bijensterfte, al is dat nooit bewezen. Hieruit blijkt dat de inspanningen hebben gewerkt om deze stof minder toe te passen, zoals de inzet van een alternatieve stof.

Vervolg

De laatste decennia is het nodige bereikt ten behoeve van de waterkwaliteit, mede dankzij toegenomen milieuwet- en regelgeving en milieubewustzijn in de agrarische sector. Die trend wordt doorgezet met als streven om uiteindelijk nul overschrijdingen van de waterkwaliteitsnorm te constateren. Het verbeteren van de waterkwaliteit in de Moersloot krijgt een vervolg in het provinciale programma `Schoon water'. Hierbij wordt samen met de agrarische sector de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar oppervlakte- en grondwater teruggedrongen in met name de intensieve teelten. Daarnaast gaat het waterschap strenger optreden en intensiever controleren en handhaven.

Al met al kunnen we vaststellen dat de Moersloot weliswaar schoner is dan in 2006, maar nog niet schoon genoeg. Het verbeteren van de waterkwaliteit heeft tijd nodig. We zetten met alle partners - overheden én bedrijven - de komende jaren de schouders eronder om de sloot zo schoon mogelijk te krijgen. Behoud van de meeste kwetsbare organismen zoals de watervlo, daar gaat het om.
-