Strengere regels voor circusdieren


Datum: 10 januari 2012

Sinds 1 januari 2012 moet de huisvesting van alle wilde dieren die in circussen gehouden worden, aan dezelfde voorwaarden voldoen als voor dieren die in dierentuinen verblijven.

Sinds 2005 legt de circuswetgeving minimumnormen op voor de huisvesting van dieren. Voor enkele wilde dieren zoals olifanten, tijgers, leeuwen, jaguars, luipaarden en poema?s, was er een overgangsperiode voorzien tot 1 januari 2012. Nu deze overgangsperiode afgelopen is, wil de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een grondige evaluatie van de impact en naleving van de circuswetgeving houden.

Uit verschillende controles die de voorbije jaren werden gehouden, is gebleken dat er voor gedomesticeerde dieren (honden, paarden) weinig problemen zijn. Dat geldt echter niet voor wilde dieren. Vooral buitenlandse circussen hebben problemen om de wetgeving na te leven, soms uit onwil, maar meestal uit onwetendheid. De circussen geven zelf aan dat de grote verschillen in wetgeving tussen de verschillende Europese landen het voor hen erg moeilijk maken om te weten aan welke regels ze zich juist moeten houden.

De dienst Dierenwelzijn zal zijn bevindingen voorleggen aan de Raad voor Dierenwelzijn, die zo nodig voorstellen zal formuleren voor een eventuele wijziging van de wetgeving.

Meer info op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en LeefmilieuExterne link