Kinderen in Zuid-Soedan tot moorden gedwongen


Nederland Helpt, donderdag 12 januari om 17.05 uur, Nederland 2

Nederland Helpt Zuid-Soedan klein

In Nederland Helpt neemt presentatrice Carla van Weelie de kijker de komende vier weken mee naar de verontrustende situatie in Zuid-Soedan. In vier afleveringen vertellen voormalig kindsoldaten over wat zij meemaakten in de burgeroorlog. Het rebellenleger LRA heeft bij veel gezinnen verwoesting en wanhoop achtergelaten. Kinderen werden door de LRA ontvoerd en gedwongen te moorden en te stelen. Hulporganisatie SLDA helpt deze kinderen hun leven weer op te pakken. Psychische hulp, onderdak en een opleiding openen de deur naar een betere toekomst.

Op 9 juli 2011 werd Zuid-Soedan na een jarenlange strijd met het Noorden een zelfstandige staat. Eindelijk kan de bevolking van Zuid-Soedan aan een eigen toekomst werken. De lange oorlog heeft het land totaal ontwricht. Dorpen werden regelmatig aangevallen. Mannen werden vermoord, vrouwen verkracht, huizen geplunderd en in brand gestoken. Kinderen werden ontvoerd en gedwongen tot mensonterende daden. Nog steeds worden talloze kinderen vermist. Slechts enkele kinderen lukt het om te ontsnappen van de LRA.

De verhalen van de kinderen zijn indringend. Zodra zij zijn ontvoerd worden zij verplicht tot het verrichten van handelingen die, naast traumatiserend, fysiek enorm zwaar zijn. Hierin wordt geen onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Bovendien worden de meisjes meerdere malen verkracht. Zodra de meisjes in het legerkamp aankomen worden zij aan één van de soldaten tot vrouw gegeven. Onder de dreiging van 'moorden of vermoord worden' kunnen ze niets anders doen dan klakkeloos de commando's opvolgen.

Als het de kinderen al lukt om te ontsnappen, komen ze vaak thuis in een puinhoop. Veelal zijn hun huizen geplunderd en verbrand. Ouders zijn gevlucht of vermoord. Meisjes komen niet zelden zwanger terug en worden door hun onwetende dorpsgenoten uitgescholden voor 'jungle-hoer'. Hulporganisatie SLDA helpt deze kinderen hun leven weer op te pakken. Zij geven de kinderen psychische hulp en liefdevolle aandacht. De stichting zorgt onder meer voor onderdak en een opleiding. SLDA kan de kinderen hun jeugd niet meer teruggeven, maar wel een betere toekomst.


Presentatie

Carla van Weelie

Programmasite

Nederland Helpt
Pers Nederland Helpt

Contactpersoon EO-Marketing & Communicatie

Birgitta Roos
Telefoon: (035) 647 47 04
E-mail: birgitta.roos@eo.nl