Student nog dieper in schulden door afschaf basisbeurs masteropleiding

19-01-2012 ? Het plan van het kabinet om de basisbeurs voor de masteropleiding af te schaffen, is dom en onverantwoord. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op het vandaag ingediende wetsvoorstel. Van Dijk: ?Voor studenten wordt de schuldencrisis alleen maar groter. Talloze studenten zullen door dit voorstel afzien van een masteropleiding.'

Jasper van DijkAls het kabinet zo graag wil bezuinigen, zijn er talloze alternatieven, zoals de JSF en de aanpak van de hypotheekrenteaftrek. Het zou beter zijn om juist te investeren in het onderwijs. Daardoor worden jongeren beter opgeleid, wat leidt tot meer kansen op de arbeidsmarkt. Dat levert weer hogere inkomsten op voor de overheid. Het plan om de basisbeurs af te schaffen werkt daarom averechts. Van Dijk roept studenten op om massaal in actie te komen.

Studenten worden met steeds hogere schulden geconfronteerd. Eerst kwam de verhoging van het collegegeld voor tweede studies, toen de studieboete van 3000 euro en vandaag komt de afschaffing van de studiefinanciering daarbij. Studenten kampen met tienduizenden euro's schuld aan het eind van hun studie. De situatie wordt extra zwaar doordat banken studieschulden mee gaan tellen als jongeren een nieuwe lening willen afsluiten.