Griekenland verbiedt dieren in circussen


Nederland laatste Europese land zonder specifieke wetgeving voor circusdieren

AMSTERDAM, 20120206 -- De Griekse overheid introduceerde afgelopen vrijdag een verbod op het gebruik van dieren in circussen. De internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters ziet dit als een grote overwinning voor dierenwelzijn en roept de Nederlandse overheid op om ook eindelijk een einde te maken aan dierenleed voor vermaak. In Nederland bestaat nog steeds geen wetgeving voor het gebruik van dieren in circussen, waardoor Nederland steeds meer achterloopt op het gebied van dierenwelzijn.

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie Animal Defenders International (ADI) is het verbod verankerd in de nieuwe Griekse Wet voor dierenwelzijn. Griekenland is het eerste land in Europa dat alle dieren in circussen verbiedt, maar niet het eerste land dat het gebruik van dieren in circussen aan banden legt. Zo heeft Oostenrijk het gebruik van wilde dieren in circussen helemaal verboden, en hebben andere Europese landen strenge maatregelen getroffen. In totaal zijn er nu 14 landen die het vervoeren van wilde dieren gelimiteerd of verboden hebben.

Nederland is het laatste land in Europa dat helemaal geen specifieke wetgeving heeft voor circusdieren. Zelfs bij de introductie van de nieuwe Wet dieren, greep verantwoordelijk staatssecretaris Bleker niet de kans om het welzijn van dieren in circussen te verbeteren. Bleker heeft laten weten dit liever over te laten aan de circusbranche. “Steeds meer landen besluiten het gebruik van wilde dieren in circussen tegen te gaan, omdat deze dieren niet volgens hun behoeften gehouden kunnen worden. Staatssecretaris Bleker echter weigert een verbod of zelfs maar wetgeving in te voeren. Hierdoor zal de standaard voor dierenwelzijn in Nederland steeds verder achter raken in verhouding tot andere EU-lidstaten”, legt Barbara van Genne van Stichting Vier Voeters uit.

Dierenbeschermers roepen al jarenlang op tot een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen, omdat het circus de dieren geen geschikte leefomgeving kan bieden. Het gebrek aan ruimte en beweging, de permanent veranderende omgeving door het reizen, de urenlange transporten, de trainingen achter gesloten deuren en de shows voor grote groepen mensen; allemaal factoren die het welzijn van de wilde dieren ernstig aantasten.





Ingezonden persbericht