Teddy Bear Hospital op 6, 7 en 8 maart in azM


Titel: Teddy Bear Hospital op 6, 7 en 8 maart in azM

Publicatiedatum: 28-02-2012

Bron: IFMSA

Auteur: IFMSA

Datum: 28-02-2012 Terug naar overzicht

Op 6, 7 en 8 maart 2012 organiseert IFMSA-Maastricht voor de 12e keer het Teddy Bear Hospital in het Academisch Ziekenhuis Maastricht, met als hoofdsponsor dit jaar het bedrijf Pie Medical Imaging. Bijna 1000 kleuters komen met hun zieke knuffel naar het ziekenhuis, om een bezoekje te brengen aan de berendokter. Het doel is om de kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de gezondheidszorg om zo de angst voor dokters en het ziek-zijn enigszins weg te nemen.

Rollenspel
Het Teddy Bear Hospital is een rollenspel. Dat houdt in dat kleuters van 4 of 5 jaar als 'vader' of 'moeder' hun beer of een andere knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Geneeskundestudenten spelen voor arts en behandelen de 'patiënten'. Het terras op de vierde verdieping van het AZM is voor deze gelegenheid opgedeeld in een groot aantal spreek- en operatiekamers.

Eerst gaan de kinderen naar de wachtkamer, net zoals in het echte ziekenhuis. Hier krijgen ze voor de eerste keer in de geschiedenis van het Teddy Bear Hospital een verhaal te horen over wasbeer Max die de griep krijgt. Verwacht wordt dat het ziek zijn, in de zin van het hebben van de griep, door veel kinderen wordt herkend, daar ze het zelf eens hebben meegemaakt. In het boek komt de dokter komt langs, krijgt Max een drankje en wordt hij langzamerhand weer de oude.
Daarna worden de kinderen met hun knuffels naar de spreekkamers begeleid, waar geneeskundestudenten samen met de kinderen de knuffel van top tot teen gaan onderzoeken. Borstkasten worden beluisterd, ogen bekeken, reflexen getest en natuurlijk worden er ontzettend veel pleisters geplakt! Er zijn simulatie-röntgenapparaten die via een kleurplaat kunnen laten zien wat hun knuffel gebroken heeft. Vervolgens kunnen de kleuters in kleine operatiekamers, van top tot teen gekleed in operatiepakken, hun knuffel ook zelf weer helemaal beter maken.

Geneeskundestudenten
Het Teddy Bear Hospital wordt georganiseerd door de International Federation of Medical Students' Associations (IFMSA), dit is een internationale organisatie van geneeskunde studenten, die actief is in meer dan 90 landen en zich bezighoudt met het promoten van 'Global Health'. IFMSA-Maastricht organiseert projecten voor en door studenten.
Het project is in 2001 voor het eerst georganiseerd in Maastricht en zal dit jaar voor de twaalfde keer plaatsvinden! Ieder jaar weer succesvoller dan het jaar daarvoor en dit jaar georganiseerd door een tiental studenten onder leiding van Nienke Zwakman
Ook in andere medische faculteiten in Nederland en in het buitenland heeft het project al vele keren met succes gedraaid.

Data en tijden
Het Teddy Bear Hospital vindt plaats op de volgende dagen:
Dinsdag 6 maart van 9.00-12.00 en van 13.00-15.00 uur
Woensdag 7 maart van 9.00-12.00 uur
Donderdag 8 maart van 9.00-12.00 en van 13.00-15.00 uur

Voor meer informatie kunt u kijken op onze website: www.teddybearhospital.nl
(Persbericht IFMSA, International Federation of Medical Students' Associations)