Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

21 februari 2012

Verzetsmuseum Amsterdam eert Gregory Shvedov om onafhankelijke berichtgeving in Rusland

Zondag 11 maart 2012 spreekt Gregory Shvedov, laureaat van de Geuzenpenning 2012, in het Verzetsmuseum Amsterdam over de vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en mensenrechten in Rusland en regio van de voormalige Sovjet-Unie. De bijeenkomst start om 15.00 uur en is Engelstalig. Op 13 maart krijgt Shvedov de Geuzenpenning 2012 uitgereikt in Vlaardingen.

Recent nieuws over malversaties in Rusland lieten het weer zien: media daar zijn geknecht of tenminste bedreigd en staan sterk onder invloed van politiek en machthebbers. Gregory Shvedov werkt voor de organisaties Memorial (sinds 1989) en Caucasian Knot (sinds 2001) die zorgen voor het waarheidsgetrouw vastleggen van gebeurtenissen uit het verleden én voor een onafhankelijke verslaglegging van de actualiteit: verhalen die een tegengeluid bieden en hoop geven.

Shvedov heeft via Memorial bij mensenrechtenactivisten in verscheidene regio's van Rusland eigentijdse methoden geïntroduceerd zoals social marketing. Momenteel is Shvedov hoofdredacteur van Kavkazky Uzel (Kaukasische Knoop), een onafhankelijke nieuwswebsite over de Kaukasus die in 2001 vanuit Memorial is opgezet en die sinds 2003 ook Engelstalig online is: www.eng.kavkaz-uzel.ru/. Het nieuws wordt zeven dagen per week, 24 uur per dag gebracht: controleerbaar en bezien vanuit verschillende invalshoeken. Shvedov en zijn redacteuren en corrrespondenten worden regelmatig bedreigd, opgepakt en vervolgd. Het internetmagazine wordt in de lucht gehouden dankzij giften vanuit verscheidene goede-doelenorganisaties.

Overige sprekers bij de bijeenkomst zijn:

- Nanci Adler, senior onderzoeker bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en genocidestudies, geeft een presentatie over Memorial. Memorial begon in 1989 met het vastleggen, gedenken en bewaren van de geschiedenis van de politieke onderdrukking tijdens het Sovjet-bewind. Memorial ondersteunt vroegere gevangenen uit de Goelag, verzamelt informatie over de politieke gevangenen die nu in de cel zitten en bestrijdt etnische discriminatie. Verder publiceert het de meest betrouwbare gegevens over de terreur en wordt Memorial gezien als de grootste waakhond voor mensenrechten in Rusland.


- Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited, spreekt over de rol en invloed van media. Over het belang van media in een gepolitiseerde samenleving, zoals in de voormalige Sovjet republieken. En de noodzaak van onafhankelijke informatie en open debat in de Russische samenleving. Free Press Unlimited was van 2006 tot 2009 betrokken bij de vernieuwing van de website en bij de training van journalisten, correspondenten en editors van Caucasian Knot.


- Hubert Smeets, voormalig correspondent in de Sovjet-Unie en Rusland, journalist en commentator van NRC Handelsblad interviewt Gregory Shvedov. De Geuzenpenning is een eerbetoon aan personen en/of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. De Geuzenpenningbijeenkomst op 11 maart in Amsterdam is georganiseerd door het Verzetsmuseum Amsterdam i.s.m. stichting Geuzenverzet, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en Free Press Unlimited. Free Press Unlimited wil betrouwbaar nieuws en informatie beschikbaar maken in landen waar geen of beperkte persvrijheid is en steunt lokale mediaprofessionals en journalisten.


Ingezonden persbericht