Uitspraak in baanbrekend proces tegen rebellenleider Lubanga - War C..


Uitspraak in baanbrekend proces tegen rebellenleider Lubanga
Bookmark and Share
13 maart 2012 - Het Internationale Strafhof doet morgen uitspraak in de strafzaak tegen de Congolese rebellenleider Thomas Lubanga die terechtstaat voor de rekrutering en inzet van kinderen in gewapend conflict. De uitspraak wordt gezien als een juridische mijlpaal in de internationale strijd tegen het misbruik van kinderen in conflictgebieden. War Child vindt het belangrijk dat plegers van misdaden verantwoording moeten afleggen. Tegelijkertijd beseffen we dat een eventuele veroordeling geen oplossing is voor de problemen die leiden tot de gruwelijke oorlogspraktijken die kinderen treffen.

Kinderen worden met geweld geronseld, maar door armoede, honger, wraakzucht of het ontbreken van een toekomstperspectief maken ze soms ook zelf de keuze om mee te strijden. Kindsoldaten slagen er af en toe in te ontsnappen, worden bevrijd of hebben zich overgegeven, maar zij houden nog lang last van schuldgevoel, ze zijn angstig en gesloten.

Op grond van jarenlange ervaring in oorlogsgebieden weten we dat als deze kinderen niet leren zich uit te spreken, als zij niet worden beschermd, ze opnieuw het risico lopen ontvoerd te worden om een krijgsheer te dienen. Ze zijn immers veel waard als getrainde vechters.

Psychosociale hulp
Een van de zaken die internationaal veel beter moeten worden geregeld, is de psychosociale hulp aan kinderen in gebieden die door geweld worden geteisterd. Omdat de kinderen een perspectief wordt geboden, kunnen ze hun ervaringen verwerken. De thuissituatie, de school en de gemeenschap zijn ook belangrijk. Kinderen die in een veilige omgeving leven, kunnen minder makkelijk (weer) in een conflict worden gezogen.

War Child vindt dat alle kinderen het recht hebben op te groeien in vrede, zonder angst. Allereerst moet voorkomen worden dat kinderen betrokken raken bij gevechten. En waar kinderen toch in een oorlog terechtkomen, moeten zij kunnen herstellen in een gezonde, veilige omgeving. Kinderen hebben een ongelooflijke veerkracht, maar ze moeten wel hulp krijgen om weer te leren praten, spelen en een vak leren. Alleen dan kunnen de kinderen volwassenen met een toekomst worden en hun land weer helpen opbouwen.

Terug