Campagne KONY2012: Lees De tovenaar van de Nijl door Matthew Green

Het zal niemand zijn ontgaan: plotseling is rebellenleider Joseph Kony wereldnieuws. De campagne KONY2012 slaat in als een bom: een ongekende online viral via alle sociale media heeft inmiddels 70 miljoen hits op Youtube bereikt en bekende film- en televisiepersoonlijkheden als George Clooney, Oprah Winfrey en Bill Gates hebben hun naam aan de campagne KONY2012 verbonden. Ook in Nederland is de campagne KONY2012 voorpaginanieuws: paginagrote artikelen in de landelijke dagbladen, items in het NOS Journaal, Pauw en Witteman en DWDD. Het doel is duidelijk: 2012 moet het jaar zijn dat deze massamoordenaar moet worden opgepakt en berecht.

Bij Lebowski is het enige boek in vertaling over Joseph Kony nu leverbaar.

Ergens in de binnenlanden van Noord-Uganda houdt één van Afrika's meest gevreesde rebellen zich schuil: Joseph Kony. Deze zelfbenoemde profeet van God voert een leger aan van hoofdzakelijk ontvoerde kinderen dat al meer dan twee decennia dood en verderf zaait onder de eigen bevolking. Hoewel Kony inmiddels wereldwijd een gezocht oorlogsmisdadiger is, weet niemand precies wie hij is en wat het doel is van zijn oorlog.

Geïntrigeerd door de mythen die Kony omgeven, reisde correspondent Matthew Green af naar het oorlogsgebied. In zijn zoektocht naar de gevreesde leider schept Green middels getuigenissen van slachtoffers, voormalige kindsoldaten en regionale machthebbers een huiveringwekkend beeld van een oorlog die niemand begrijpt. Uiteindelijk gebeurt er wat Green voor onmogelijk hield: een ontmoeting met Kony zelf.

Naast een portret van deze nietsontziende massamoordenaar schetst De tovenaar van de Nijl nog een veel gruwelijkere realiteit: de Ugandese regering onder leiding van president Museveni en de even schaamteloze Sudanese regering hebben zo hun eigen belangen om dit conflict in stand te houden.