Ingezonden persbericht


Persbericht, 15 maart 2012

Griep in Nederland. België aan daling begonnen.

De griep, die Nederland na afloop van de voorjaarsvakantie bedreigde, heeft nu ook echt toegeslagen. De website De Grote Griepmeting (http://www.degrotegriepmeting.nl) signaleerde de epidemie al eerder in het zuiden van Nederland.

"Twee weken geleden werd duidelijk dat de griep via Vlaanderen Nederland binnendrong," vertelt Carl Koppeschaar, initiatiefnemer van de griepmeting via internet. "De griepgolf startte begin dit jaar in Spanje en Italië en kroop vervolgens tergend langzaam naar het noorden. Op grond van waarnemingen uit eerdere jaren hoopte ik toen dat de griep bij ons wel eens 'te laat' zou kunnen arriveren. Tijdens de voorjaarsvakantie zijn immers de scholen dicht en kan het virus zich veel minder onder kinderen verspreiden. En bij oplopende temperaturen is wintergriep van nature weinig actief."

In België is de griepepidemie inmiddels aan het dalen, blijkt uit de gegevens van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). In Nederland is de epidemie nu ook door het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) uitgeroepen.

"De Grote Griepmeting, met bijna 28.000 vrijwilligers in Nederland en Vlaanderen, Zg dit dus al eerder aankomen," vervolgt Koppeschaar. "In West-Europa is nu alleen nog Groot-Brittanië van de griep gevrijwaard. Omdat onze Internetmeting inmiddels is uitgegroeid tot het Europese griepnetwerk Influenzanet (http://www.influenzanet.eu), staan onze Britse epidemiologen en vrijwilligers klaar om een eventuele oversteek van griepverschijnselen over het Kanaal in kaart te brengen op hun Flusurvey (http://flusurvey.org.uk/)."

Nu de temperatuur voorjaarswaarden aanneemt, is de verwachting dat de griepgolf spoedig zal uitdoven. De Grote Griepmeting ziet al een teruggang. Maar er waren al eerder jaren met late griep in maart en april, dus het kan zich ook nog verder ontwikkelen

-----