Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Maart 2012

Bijen in beeld

Het jaar 2012 is het Jaar van de Bij. Bij het woord 'bij' denken de meeste mensen meteen aan de honingbij. Maar er zijn veel meer bijensoorten, die een net zo interessante levenswijze hebben. Bijen in beeld gaat over de honingbij en 15 soorten wilde bijen die je in Nederland kunt tegenkomen, van de grote wolbij tot de rosse metselbij. Waar leven die bijen, hoe kun je ze herkennen én je eigen tuin in lokken? Een handig gidsje, ideaal om mee naar buiten te nemen!

Het jaar 2012 is het Jaar van de Bij. Verschillende organisaties, waaronder de KNNV, de Bijenstichting, EIS Nederland en Vroege Vogels, slaan de handen ineen om aandacht te vragen voor deze bijzondere insecten. En niet zonder reden. Bijen spelen, als bestuivers, een onmisbare rol in de natuur en in onze voedselvoorziening. Maar wereldwijd gaat het slecht met bijenvolken, onder andere door bijenziekten, gebruik van bestrijdingsmiddelen en verdwijning van het natuurlijke leefgebied. Als meer mensen iets weten van bijen, zo redeneren de organisaties, dan kunnen ze samen helpen deze insecten beter te beschermen.

En hoe beter te beginnen dan met het leren herkennen van bijen in en rond je eigen tuin? De meeste mensen kennen wel de honingbij, maar dat is lang niet de enige die nectar en stuifmeel verzamelt. Wereldwijd zijn er duizenden wilde bijensoorten, die er net zo'n fascinerende leefwijze op na houden als de bekende honingbij. Alleen al in Nederland leven meer dan driehonderd bijensoorten.

Het boekje Bijen in beeld gaat over de honingbij en vijftien soorten wilde bijen die je in Nederland kunt tegenkomen, van de grote wolbij tot de rosse metselbij. Waar leven die bijen? Hoe bouwen zij hun nest, hoe verzamelen ze hun honing en hoe zit hun samenleving in elkaar? En bovenal: hoe kun je ze zelf leren herkennen?

Met een klein beetje moeite, zo legt het boekje uit, kun je je eigen tuin geschikt maken voor bijen. Maak zelf een bijenhotel met een stapel holle stengels, boor gaten in houtblokken, en zaai bloemensoorten in die bijen lekker vinden.

Bijen in beeld is geschikt voor jong en oud, van beginnende natuurliefhebbers tot doorgewinterde wandelaars, en van basisschoolleerlingen tot studenten en grootouders. Het geeft talloze tips voor herkenning en vertelt wanneer en hoe je het beste naar bijen op zoek kunt gaan. In handig zakformaat en met uitklapkaart: ideaal om mee naar buiten te nemen!

Het jaar 2012 is het Jaar van de Bij. Bijen spelen een onmisbare rol voor mens en natuur. Maar wereldwijd gaat het slecht met bijenvolken. Als meer mensen iets weten van bijen dan kunnen ze samen helpen deze insecten beter te beschermen. Meer informatie? Kijk op www.jaarvandebij.nl

Bijen in beeld

Auteur: Kees de Heer
Illustraties: Renée den Besten
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 32 pag., 10 x 21 cm, geniet gebrocheerd, met uitklapkaart! ISBN: 978 90 5011 404 2
Prijs: ¤ 4,95

----------
Meer informatie voor de pers

Recensie-exemplaren
Op aanvraag verkrijgbaar bij de KNNV Uitgeverij, t.a.v. Kathrin Ohrmann, Postbus 310, 3700 AH Zeist, T 030-69 29 024 (direct) of 030-233 35 44 (algemeen), e-mail: ohrmann@knnvuitgeverij.nl

2012 het Jaar van de Bij
2012 is het Jaar van de Bij en daar zijn goede redenen voor:
* Onze voedselvoorziening is voor een belangrijk deel afhankelijk van de bestuivende arbeid van bijen.
* In de afgelopen jaren is er een onrustbarende bijensterfte in Nederland.
* Omdat het Nederlandse landschap qua aanbod van bloemen sterk is verschraald, zijn vele soorten wilde bijen in gevaar.

Hopelijk zal het Jaar van de Bij de broodnodige aandacht voor de honingbij én wilde bijen opleveren. Meer informatie? Kijk op www.jaarvandebij.nl.

----------
Eerder verschenen in de In Beeld-serie van de KNNV Uitgeverij

Amfibieën en reptielen

Bomen

Broedvogels

Dagvlinders

Erfvogels

Fossielen

Gallen

Hommels

Kriebelbeestjes

Libellen

Lieveheersbeestjes

Mussen

Nachtvlinders

Nesten

Roofvogels

Paddenstoelen

Spinnen

Slakken

Tuinvogels

Sterren en planeten

Vogelzang

Uilen

Weidevogels

Waterbeestjes

Zoogdieren