Productschap Diervoeder

20/03/2012

Uitbraak vogelgriep op kalkoenbedrijf Kelpen-Oler betreft een laag pathogene H-5 variant

Dat schreef staatssecretaris Bleker van het ministerie van EL&I gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Laag pathogene vogelgriep maakt vogels nauwelijks ziek en vormt een laag risico voor de mens. Maar laag pathogene AI (LPAI) van het type H5 of H7 kan muteren naar de hoog pathogene variant.

In Kelpen-Oler gaat het om een H5-variant, vandaar dat toch verregaande maatregelen zijn getroffen. Alle kalkoenen op het bedrijf zijn geruimd, conform de EU-regelgeving. In een zone van 3 kilometer rond het bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Ook varkens en herkauwers die op pluimveebedrijven in deze 3 km zone staan mogen niet worden vervoerd. Aanvoer van diervoeders op bedrijven met bedrijfsmatig gehouden pluimvee in de 3 km zone is toegestaan mits de vervoersmiddelen volgens het hygiëneprotocol worden gereinigd en ontsmet.

Binnen deze zone (kaart van de 3 km zone Kelpen-Oler) zijn 24 andere pluimveebedrijven gevestigd. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) onderzoekt al deze bedrijven op verschijnselen van vogelgriep.

De komende periode geldt voor de bedrijven in de 3-kilometerzone ook een afschermplicht; dat betekent dat alle pluimvee op die bedrijven binnengehouden moet worden. Deze verplichting geldt alleen voor de commerciële pluimveehouders. Het ministerie adviseert hobbydierhouders om hun pluimvee ook af te schermen met het oog op de gezondheid van deze dieren.

Nieuwsbericht 19 maart 2012:
Hygiëneprotocol R&O Transportmiddelen 2012 door NVWA goedgekeurd