Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

19 maart 2012

Uitreiking twee eredoctoraten tijdens 376ste Dies Natalis

Verjaardag Universiteit Utrecht in teken van Life Sciences

De Universiteit Utrecht viert op maandag 26 maart haar 376-jarig bestaan in de Domkerk in Utrecht. De Dies Natalis staat dit jaar in het teken van de Life Sciences. Bert Leufkens, hoogleraar Farmaco-epidemiologie, gaat in zijn Dies-lezing in op moderne medicijnontwikkeling, waarbij verschillende wetenschapsgebieden bij elkaar komen. Verder worden er eredoctoraten uitgereikt aan twee wetenschappers die baanbrekend werk hebben verricht binnen de Life Sciences: Professor Ruslan Medzhitov (Yale School of Medicine, VS) en Professor Neil Ferguson (Imperial College, Engeland).

De diesviering is op 26 maart van 15.00 tot 17.00 uur ook live te volgen via het videokanaal van de Universiteit Utrecht.

'Verschillende wetenschapsgebieden bij elkaar brengen is precies wat we hier binnen Utrecht Life Sciences doen', zegt Bert Leufkens, hoogleraar Farmaco-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht en Voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). In zijn lezing, getiteld Connection sciences makes medicines work, laat Leufkens zien hoe deze kennis en kruisbestuiving uiteindelijk leiden tot een product waar de patiënt iets aan heeft.

Professor Ruslan Medzhitov

Een van de eredoctoraten gaat naar Professor Ruslan Medzhitov, David W. Wallace Professor of Immunobiology en onderzoeker bij het Howard Hughes Medical Institute bij de Yale School of Medicine (VS). Medzhitov krijgt de toekenning voor zijn baanbrekende onderzoek naar de manier waarop het aangeboren afweersysteem bacteriën en virussen herkent.

Professor Neil Ferguson

Het andere eredoctoraat gaat naar Professor Neil Ferguson, hoogleraar Mathematische biologie bij de School of Public health Imperial College (Engeland). Hij doet onderzoek naar de factoren die een rol spelen bij de verspreiding van infecties onder mens en dier. Ferguson is onder meer adviseur van de Wereld Gezondheidorganisatie over wereldwijde epidemieën, van de Britse overheid over de aanpak van griepbestrijding en bestrijding van dierlijke infecties en van het Witte Huis als het gaat om griepepidemieën en bioterrorisme.

Uitreiking Docentenprijzen

Naast de eredoctoraten worden tijdens de Dies ook de Docentenprijs 2012 en de prijs voor Docenttalent 2012 uitgereikt. Deze gaan achtereenvolgens naar Ivo Giesen, hoogleraar privaatrecht, en Laurien Crump, junior docent Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen.