26 mrt 2012 | Hoe fors te bezuinigen


Nieuws

26 mrt 2012 | Hoe fors te bezuinigen

Vrijdag 23/3 in de Limburger, Limburgs Dagblad en De Stem

door Jacques Arntz


Nederland zit officieel in een recessie met een financieringstekort van 4,6 procent. Volgens de onlangs nog eens extra bevestigde afspraken in Brussel moet er bezuinigd worden tot een financieringstekort van maximaal 3 procent. Nederland heeft zich zelf ook aan die opdracht vastgeklonken. Een domme opdracht, omdat Nederland met een betalingsbalansoverschot juist niet moet bezuinigen maar juist meer moet gaan besteden en de consumptie door particulieren moet stimuleren. Maar goed: Nederland kan na al die grote woorden in Brussel niet anders.


Hoe nu te bezuinigen? Wat Nederland niet moet doen, is de lasten bij de burgers vergroten. Dus geen belastingverhogingen. Dit soort maatregelen zal de consumptieve bestedingen verder omlaag halen. Blijf onder de huidige omstadigheden ook af van de hypotheekrenteaftrek. ledere beperking leidt onherroepelijk tot inkrimping van de bestedingen. Tast het vertrouwen van de consument niet verder aan! Wat moet er wel gebeuren? Hoofddoel is het aanjagen van de economie. Creëren van economische groei dus. Niet door meer uitgaven bij de overheid. Die zijn per definitie niet efficiënt: het kost de belastingbetaler 2,50 euro om daar één euro uit te geven. Wat dan wel? Een goede mix van bezuinigingen en hervormen bij de overheid en investeringsimpulsen in de particuliere sector.

Te beginnen met de bezuinigingen. Alle overbodige overheidsinstanties gaan we schrappen. We beginnen de trap van boven af schoon te vegen: halvering van de Tweede Kamer. Afschaffen van de Eerste Kamer (is veelal een doublure van de Tweede Kamer). Opheffing van de Raad van State. Dit instituut heeft zich allang overleefd. Opheffen van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCPB). Volstrekt overbodig. Onderzoeken kunnen prima door de particuliere sector worden gedaan. Ook de Sociaal Economische Raad (SER) heeft zichzelf overleefd. De Commissie Gelijke Behandeling kan op de schroothoop van de geschiedenis. Wie zich gediscrimineerd voelt, kan naar de rechter. Bijkomend voordeel van al die bezuinigingen is, dat we gelijk af zijn van die komische benoemingsprocedures. Zie de benoeming van Donner als vicevoorzitter van de RvS. Schaf ook de waterschappen af. Taken naar de provincies.


Verder halveren we de pot van de ontwikkelingssamenwerking en we schrappen de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). De JSF past in het tijdperk van de Koude Oorlog. Dit tijdperk is toch echt voorbij. Werken, en daarmee geld verdienen, moet weer leuk worden. We hebben in de wereld het hoogste belastingniveau opgebouwd en daar moeten we iets aan doen. Voer de vlaktax in. Iedereen, die inkomen geniet, gaat hetzelfde belastingpercentage betalen. Ook de aftrekposten werken dan overal hetzelfde. Op termijn kunnen dan deze aftrekposten worden afgeschaft onder gelijktijdige verlaging van het belastingpercentage. Daardoor ontstaat weer consumptieruimte bij de burgers: goed voor de economie! Verdubbel de rijksuitgaven voor research en stel die beschikbaar voor innovaties. Zoek de 'Steve Jobsen' van Nederland op. Participeer ook in start-ups. Het recente initiatief van de provincie Limburg om initiatieven op Chemelot Campus financieel krachtig te steunen, is een prima zaak. Zal het
kabinet ook zo denken? Ik hoop het, maar vertrouw het niet: belastingverhogingen zijn vaak makkelijker uit te voeren. We wachten af,


Jacques Arntz uit Bunde is monetair econoom