"Songfestival zet mensenrechtensituatie Azerbeidjaan op agenda"

De internationale gemeenschap moet het Eurovisie Songfestival in Azerbeidjaan aangrijpen om de mensenrechtensituatie in dat land op de politieke agenda te zetten. Europarlementari r Gerben-Jan Gerbrandy vindt daarom dat landen het festival niet moeten boycotten. "Het Songfestival brengt veel internationale media-aandacht. Met de politieke druk die daaruit voorvloeit, helpen we de Azeri meer dan door weg te blijven", stelt Gerbrandy. Als vicevoorzitter van Euronest, het parlementaire partnerschap met de EU-oosterburen, brengt Gerbrandy komende week een werkbezoek aan Azerbeidjaan.

Boycot

Het Eurovisie Songfestival wordt in mei gehouden in de hoofdstad Baku. Internationaal gaan stemmen op om het festival te boycotten. Op die manier zou de internationale gemeenschap de aandacht vestigen op de aantasting van de mensenrechten en democratische rechtsstaat in het land. Gerbrandy constateert dat Azerbeidjaan afglijdt. "Het Aliyev-regime zit er al sinds 1993. De Amerikanen hebben het eens vergeleken met de Corleone's uit The Godfather . De mensenrechtensituatie verslechtert. Sinds vorig jaar zijn 23 journalisten en activisten om politieke redenen gevangen gezet."

Stabiliteit

Niettemin worden de banden tussen de EU en Azerbeidjaan steeds intensiever. Het land heeft een spilfunctie in de aanvoer van olie en gas naar de EU. Het is het Dubai aan de Kaspische Zee. Europa heeft dus baat bij stabiliteit in die regio, zegt Gerbrandy. "Het veiligstellen van de energietoevoer naar de EU is van groot belang, vooral om minder afhankelijk te zijn van Rusland. Maar de waarden van persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en democratie moeten daarvoor niet worden opgeofferd." De EU heeft als grootste afnemer een sterke positie. "Het wordt tijd dat Europa daar voorwaarden aan stelt. Burgers moeten worden aangemoedigd hun mening te geven, in plaats van ervoor gestraft te worden. De Europese olie- en gasbelangen zijn beter af met een stabiel, democratisch regime."

Euronest

Gerbrandy is van 1 tot en met 4 april in Azerbeidjaan voor de halfjaarlijkse vergadering van Euronest. Zestig leden van het Europees Parlement bespreken daar met vijftig parlementari rs uit de Oekra ne, Georgi , Armeni , Azerbeidjaan en Moldavi hoe de situatie in en tussen de landen kan verbeteren. Gerbrandy: "Alleen al het feit dat we op reguliere basis met onze oosterburen praten, is positief. Associatieverdragen en handelsakkoorden kunnen de economie daar moderniseren en de rechtsstaat democratiseren. Europa is gebaat bij rust in de regio."

Banden

Ondanks de verslechtering van de situatie en duidelijke signalen dat de vrijheid van meningsuiting onder grote druk staat, blijven de EU en ook Nederland de banden aanhalen. Zo staan in Nederland volgende week festiviteiten gepland in het kader van 20 jaar diplomatieke betrekkingen met Azerbeidjaan. Ook opende Nederland er onlangs een (economische) ambassade en ging minister Schultz van Haegen van Verkeer er op handelsmissie.

Bezoek

Gerbrandy hoopt in Azerbeidjaan een persoonlijk bezoek te brengen aan twee politieke gevangen, om uit eerste hand ervaringen te vernemen. Ook bezoekt de D66-politicus een olieveld en gaat hij in gesprek met jongeren.