Ingezonden persbericht


Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Schriftelijke vragen conform artikel 27 lid 10 RvO over de afluisterpraktijken van de RET.

Rotterdam, 10 mei 2012

Geacht college,

Gesprekken van passagiers van de RET worden elektronisch afgeluisterd en gebruikt voor beveiligingsdoeleinden. Dat blijkt uit een publicatie van Elsevier.

De RET wil niet zeggen hoe de afgeluisterde gesprekken precies worden gebruikt en of de gegevens worden opgeslagen. Een woordvoerder heeft wel bevestigd dat camera's met microfoons op stations hangen, waarmee live meegekeken en -geluisterd kan worden door een meldkamer. In de bussen en trams hangen ook camera's met geluidsregistratie. Volgens de RET wordt er in trans en bussen niet live meegeluisterd, maar wordt het geluid van die camera's wel opgeslagen voor opsporingsdoeleinden.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:


* Klopt het dat bewakingscamera's van de RET op stations en in bussen en trams geluid registreren en klopt het dat deze camera's technisch ook gesprekken kunnen registreren?
* Kunt u bevestigen dat de RET (gesprekken van) passagiers op de stations afluistert? Zo ja, hoe wordt de afluisterapparatuur precies ingezet?
* Met welke doelen worden gesprekken afgeluisterd?
* In opdracht van wie gebeurt dit?

* Wordt de informatie ook ter beschikking gesteld aan anderen (zoals politie, AIVD). Zo ja, aan welke organen?
* Welke regels zijn aan de inzet van de afluisterapparatuur van de RET gesteld en welke randvoorwaarden zijn van toepassing om oneigenlijk gebruik te voorkomen?
* In wiens opdracht is de afluisterapparatuur op stations en in bussen en trams geplaatst?
* Beschikken de camera's in de metro's ook over een microfoon?
* Is er een wettelijke basis voor het afluisteren van mensen in de openbare ruimte in het algemeen en het openbaar vervoer in het bijzonder? Zo ja, vindt u het proportioneel dat de RET passagiers afluistert?
* Waarom worden reizigers er niet van op de hoogte gesteld dat hun gesprekken worden opgenomen en opgeslagen?
* Binnen welke termijn worden de opnames verwijderd?
* Is het registreren van geluidsopnames van de RET aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens? Zo nee, waarom niet?
* Bent u bereid een onderzoek in te stellen naar de afluisterpraktijken op stations en naar mogelijke afluisterpraktijken in bussen, trams en metro's? Graag een toelichting op uw antwoord.
* Bent u bereid ervoor te zorgen dat de RET zo snel mogelijk stopt met het registreren en opslaan van gesprekken in het openbaar vervoer? Zo nee, waarom niet?

In afwachting van uw antwoord,

Arno Bonte Salima Belhaj GroenLinks D66