Toename van mazelen in Somalie


11-06-2012

Somalië heeft sinds een half jaar te maken met een toename van het aantal mazelenpatiënten. Sinds januari heeft Artsen zonder Grenzen in haar klinieken 4.288 patiënten behandeld, van wie het overgrote deel kinderen.



Tientallen patiënten

Zelfs in gebieden waar volgens de autoriteiten effectieve vaccinatiecampagnes zouden zijn gehouden, behandelen we iedere dag tientallen patiënten. In Burco, een gebied waar geen conflict woedt en regelmatig wordt gevaccineerd, hebben we sinds het begin van het jaar 586 mazelenpatiënten behandeld. Die situatie zou niet voorkomen als de vaccinatiecampagnes voldoende dekkend zouden zijn.



Koude keten

Voor een effectieve vaccinatiecampagne is een dekking nodig van minstens 90% om verspreiding tegen te gaan. Daarbij moeten de vaccins op de goede - lage - temperatuur worden getransporteerd en opgeslagen. De uitbraken in de gebieden die gevaccineerd zijn, zouden verklaard kunnen worden uit het gebrek aan een goede zogenoemde 'koude keten', een serie vriezers en koelboxen tussen de centrale opslag en de locaties waar gevaccineerd wordt. Nog zorgwekkender zijn de gebieden waar de autoriteiten weigeren vaccinatieteams toe te laten. In een aantal gebieden krijgen onze teams te horen dat hogere autoriteiten de vaccinaties niet toestaan.



Ontvoering

In oktober 2011 werden de medewerkers Montserrat Serra en Bianca Thiebaut van Artsen zonder Grenzen ontvoerd in de Dadaab vluchtelingenkampgroep voor Somalische vluchtelingen in Kenia. Totdat ze vrijkomen, biedt Artsen zonder Grenzen alleen acuut levensreddende hulp in Somalië.



Meer weten over onze projecten in Somalië