Gemeente Leeuwarden

PAL GroenLinks en PvdA presenteren initiatiefvoorstel "Van bij-zaak tot noodzaak"

De fracties PAL GroenLinks en PvdA van de Leeuwarder gemeenteraad presenteren maandag 25 juni het initiatiefvoorstel "Van bij-zaak tot noodzaak". Wethouder Isabelle Diks neemt het voorstel in ontvangst uit handen van de raadsleden Eline de Koning (PvdA) en Elizabeth Hietkamp (PAL GroenLinks).

Onmisbare schakel
Voor het voortbestaan van de mens zijn bijen minstens zo belangrijk als de eigen voortplanting. Bijen zijn een onmisbare schakel in de kringloop. Ze verzorgen de bestuiving van planten, grassen, struiken en bomen, dus ook de gewassen voor landbouw en veeteelt. De bijensterfte neemt wereldwijd in rap tempo toe. 2012 is het jaar van de bij. Het jaar van de bij is een initiatief om het belang van de bij onder de aandacht te brengen. Ook de gemeente Leeuwarden kan bijdragen aan de overleving van bijen, stellen PAL GroenLinks en PvdA.

Op de agenda
PAL GroenLinks en PvdA merken op dat uit gesprekken met een aantal belangengroepen aandacht voor dit onderwerp nadrukkelijker op de agenda moet staan. Daarom pleiten zij voor aanscherping van een integraal beleid rond bio- diversiteit ten behoeve van de bij. Ook moet er aandacht komen voor de bewustwording over het belang hiervan bij de Leeuwarder bevolking. Hoe de gemeente dit moet vormgeven staat in het initiatiefvoorstel "Van bij-zaak tot noodzaak".