Kamer is aan zet in JSF-project

GroenLinks wil een parlementaire enquete naar het JSF-project. Hiertoe dient de partij donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer een motie in. Volgens Tweede-Kamerlid Arjan El Fassed kan alleen via een enquete inzichtelijk worden gemaakt hoe het JSF-project financieel zo uit de hand heeft kunnen lopen.

El Fassed: "Elke partij die zichzelf serieus neemt, zou een dergelijk onderzoek moeten steunen - ongeacht of ze voor of tegen de komst van de JSF is. Het is voor iedereen belangrijk om alle informatie in handen te hebben voordat definitief wordt besloten over de opvolger van de F-16."

Voordat er onomkeerbare stappen worden gezet, wil GroenLinks alle feiten boven tafel hebben. Het lukt zelfs de Algemene Rekenkamer niet een beeld te vormen van de totale kosten van de JSF.

El Fassed: "Met een enquete komt de Kamer eindelijk aan zet. De belastingbetaler heeft het recht te weten waar ons geld aan wordt uitgegeven en wat ermee gebeurt."

Afgelopen week keerde de PvdA zich ook tegen aanschaf van de JSF-toestellen, waarmee er een Kamermeerderheid is voor stopzetting van het project. GroenLinks is altijd tegen aanschaf van de JSF geweest en verwelkomt een einde. Maar de partij benadrukt dat we nu moeten leren hoe we meer inzicht kunnen krijgen in die projecten waarbij ons rooskleurige ramingen door regering en belanghebbenden worden voorgehouden. In het verleden is dat ook verkeerd gegaan met de Betuwelijn en de HSL.

El Fassed: "Het moet duidelijk worden hoe we hierin verzeild zijn geraakt, hoe de kosten zo uit de hand konden lopen en of er nog realistische verwachtingen zijn voor het verdere verloop. De PvdA heeft zich al twee keer eerder tegen de JSF uitgesproken, maar even zo vaak ervoor. Bovendien is onduidelijk of het kabinet de wens van de Kamer respecteert en uit het JSF-project zal stappen, omdat het demissionair is. Het is nu, meer dan ooit, het moment om onderzoek te doen."