Aardbevingen in provincie Groningen


17 augustus 2012 - In het noordoosten van Groningen hebben op 15 en 16 augustus twee aardbevingen plaatsgevonden. De bevingen vonden in de avond plaats bij Leermens en Loppersum en hadden magnitudes van 2,4 en 3,4 op de schaal van Richter. Beide bevingen zijn veroorzaakt door gaswinning.
De beving op woensdag 15 augustus vond plaats om 21:17 uur (NL-tijd), op een diepte van 3 km bij Leermens, zes kilometer ten westen van Delfzijl. Deze bevingen is rondom Leermens goed gevoeld en het KNMI heeft via de website 50 meldingen binnengekregen.

De beving op donderdag 16 augustus vond plaats om 22:31 uur (NL-tijd), ook op een diepte van 3 km, vlakbij Loppersum. Deze beving is in een veel groter gebied gevoeld. Vrijdagmiddag om 16 uur had het KNMI ruim 1300 meldingen ontvangen via de website. Met behulp van deze meldingen gaan de
seismologen van het KNMI een intensiteitenkaart te maken, waarop te zien is hoe sterk en op welke manier de aardbeving gevoeld is in de regio.

Een kaart met de locatie van de aardbevingen is te vinden op de webpagina: http://www.knmi.nl/seismologie/aardbevingen-nederland.html

Als u een melding wilt maken van een van de aardbevingen, kunt u het enqueteformulier invullen.